Ράδιο Βήτα

Τσελίκ: Κράτος-πειρατής η Ελλάδα, να σταματήσει τις προκλήσεις

 

Συνέχεια στις καθημερινές προκλήσεις και απειλές εκ μέρους της Τουρκίας έδωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, χαρακτηρίζοντας την χώρα μας «κράτος-πειρατή» και ζητώντας «να σταματήσουν οι προκλήσεις».

Ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «πειρατεία» και κατηγόρησε την Ελλάδα για τα όσα συνέβησαν με το πλοίο «Anatolian» με σημαία Κομορών, ανοιχτά της Τενέδου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, σκάφη του λιμενικού άνοιξαν πυρ κατά του εν λόγω πλοίου.

Ωστόσο, το λιμενικό ανέφερε σχετικά: «Μεσημβρινές ώρες, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντόπισε το Ro-Ro πλοίο ANATOΛΙΑΝ σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

»Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

»Ταυτόχρονα, για το περιστατικό με το ανωτέρω πλοίο ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες.»

Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε την Ελλάδα «κράτος-πειρατή» και κάλεσε την χώρα να σταματήσει τις προκλήσεις στο πεδίο.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απειλεί τα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας», όπως απειλεί και την ύπαρξη και τα «νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», και βρίσκεται πίσω απο την επιθετικότητα και τις παρενοχλήσεις εις βάρος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πηγή cnn.gr


Σχόλια