Ράδιο Βήτα

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα—Δεν θα συμβιβαστώ σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

 

«Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με την Ελλάδα. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσει. Η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο.

« Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Και συνέχισε: «Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό».

Πηγή enikosΣχόλια