Ράδιο Βήτα Chatbox

Στα ύψη η ζήτηση για ξυλόσομπες και λέβητες ξύλου στη Βόρεια Ελλάδα

 

Αύξηση 60% καταγράφει η ζήτηση ξυλόσομπων στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα μασινών, δηλαδή ξυλόσομπων που προσφέρουν και τη δυνατότητα μαγειρέματος με ενσωματωμένο φούρνο ή και "μάτια" για κατσαρόλες στο πάνω μέρος, σύμφωνα με επιχειρήσεις πώλησης ειδών θέρμανσης της περιοχής. Στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Ήπειρο και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη μεγάλη αύξηση καταγράφει επίσης η ζήτηση για ξυλολέβητες.

Η ζήτηση, μάλιστα, όπως αναφέρει στη "Ν" ο κ.Άγγελος Κουτούλας, ιδιοκτήτης επιχείρησης ειδών θέρμανσης (Αφοί Κουτούλα Ο.Ε.) βαίνει αυξανόμενη, ενώ οι τιμές είναι φέτος περίπου 10% αυξημένες από πέρυσι.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βλέπει κανείς ότι μπορεί να βρει απλές ξυλόσομπες από 250 ευρώ και άνω, ενώ οι ενεργειακές θερμάστρες ξύλου με φούρνο κ.ο.κ. ξεκινούν από τα 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι και πολύ υψηλότερες τομές αναλόγως το υλικό κατασκευής και το μέγεθός τους.

Στο μεταξύ, στα ορεινά - και όχι μόνο - της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου αλλά και της ανατολικής Βόρειας Ελλάδας, κατακόρυφη αύξηση καταγράφει φέτος και η ζήτηση για λέβητες ξύλου.

Οι πολίτες είναι ωστόσο ιδιαίτερα θορυβημένοι για τις μεγάλες αυξήσεις τιμών φέτος  στην καύσιμη ξυλεία λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης και ζητούν στήριξη από την πολιτεία με πλαφόν στην τιμή των ξύλων και μεγάλη αύξηση της επιδότησης για καυσόξυλα και πέλετ. Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει δημοσιεύσει παλαιότερα το naftemporiki.gr, φέτος δεν έγιναν εισαγωγές καύσιμης ξυλείας από τη γειτονική Βουλγαρία και τα διαθέσιμα ξύλα στη χώρα μας από τα δασαρχεία δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ιδιαίτερα, δε, όσον αφορά στο Νευροκόπι, παρά το αντικειμενικό γεγονός ότι καταγράφει τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν στη διάρκεια του σιεμώνα, οι κάτοικοί του δεν μπορούν να λάβουν τα μέγιστα επιδόματα θέρμανσης λόγω του χαμηλού υψομέτρου του (δεν ξεπερνά τα 650 μ.), διότι ο αλγόριθμος στον οποίο βασίζεται το ύψος του επιδόματος θέρμανσης έχει ως κριτήριο το υψόμετρο. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα νοικοκυριό στο Νευροκόπι για να βγάλει τον χειμώνα χρειάζεται μέχρι και 20 τόνους ξύλων, ενώ το κόστος του πετρελαίου κρίνεται απαγορευτικό για τα εισοδήματα της περιοχής.

Πηγή naftemporiki

 


Σχόλια