Ράδιο Βήτα

Όσα αλλάζουν στους λογαριασμούς ρεύματος: Η νέα φόρμουλα – Τι εξήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκπομπή του OPEN.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός και εξειδικεύει το imerisia.gr, οι νέοι λογαριασμοί που θα αρχίσουν να λαμβάνουν οι καταναλωτές, όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν συγκριτικά δεδομένα για την κατανάλωση ρεύματος με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο της κατανάλωσης και να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας των 5 λεπτών, που θα δίνεται στα νοικοκυριά που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15%, αφού το σύστημα της κλιμακωτής επιδότησης θα διατηρηθεί το χειμώνα.

Τι συμβαίνει αν το σπίτι ήταν κλειστό;

Το 90% των νοικοκυριών συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη κλίμακα, έχουν δηλαδή την μεγάλη οριζόντια επιδότηση, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Δυο στα 10 νοικοκυριά, που περνούν τις 500KWh το μήνα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το μπόνους μειώνοντας τον λογαριασμό με εξοικονόμηση 15%.

Ωστόσο τι συμβαίνει αν το σπίτι ήταν κλειστό ή ενοικιάστηκε φέτος για πρώτη φορά;  «Αν κάποιος έχει πάει για πρώτη φορά φέτος στο σπίτι, το έχει νοικιάσει για πρώτη φορά φέτος, ο στόχος είναι να μείνει στις 500 κιλοβατώρες το μήνα. Αυτό σημαίνει 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης στο 4μηνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:  

«Αυτός που νοικιάζει για πρώτη φορά φέτος και άρα δεν υπάρχει σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το σπίτι ήταν άδειο, η προσπάθεια που θα κάνει από μόνο του το νοικοκυριό είναι να είναι στην πρώτη κλίμακα στις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Ενα σπίτι 100-120 τ.μ. ακόμη κι αν θερμαίνεται με ένα κλιματιστικό,  μπορει να είναι σε αυτή την κλίμακα».

«Έστω ότι ένα νοικοκυριό έχει 700 - 800 κιλοβατώρες κατανάλωση το μήνα. Για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα θα πάρει τη μεγάλη επιδότηση. Για τις υπόλοιπες 200-300 κιλοβατώρες θα πάρει επιδότηση που απορροφά όχι το 90% αλλά περίπου το 85% της αύξησης, άρα η διαφορά είναι μικρή». 

Φουσκωμένη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και μετά τις 500 κιλοβατώρες θα εξασφαλίζουν όσα νοικοκυριά καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% τον Οκτώβριο σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου μήνα το 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Bonus εξοικονόμησης

Συγκεκριμένα, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα είναι κλιμακωτή και θα διαμορφώνεται σε 0,436 €/KWH για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWH. Για τις επόμενες δύο κλίμακες (501-1000kWh και πάνω από 1000 KWH) η επιδότηση θα είναι 0,386 €/KWH και 0,336 €/KWH αντίστοιχα.

Σε αυτές τις δύο κλίμακες όμως, αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 0,50 €/KWH και θα «προβιβάζεται με το μπόνους στην αμέσως προηγούμενη κλίμακα εκπτώσεων.

Πηγή ethnos


Σχόλια