Ράδιο Βήτα Chatbox

Οικονόμου: Αν το ζητήσει ο Ερντογάν, θα απαντήσουμε θετικά για συνάντηση με Μητσοτάκη στην Πράγα

 

Ελαφρά αλλαγή στάσης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά «καταγράφει» η ελληνική κυβέρνηση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικα».

Όσον αφορά, δε, στην ατζέντα μιας τέτοιας συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο για να πούμε οτιδήποτε. Αν υπάρξει η πρόθεση από την πλευρά της Τουρκίας για μια τέτοιου είδους συνάντηση, θα την αξιολογήσουμε με θετική διάθεση ώστε να γίνει η συνάντηση αυτή. Είναι γνωστές οι “κόκκινες γραμμές”, είναι γνωστή η απάντηση και η αποδόμηση της εξωφρενικής, προκλητικής, απαράδεκτης ρητορικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με τον εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στην Κωνσταντινούπολη και τι θα μπορούσε να σηματοδοτεί για τα ελληνοτουρκικά, ο Γ. Οικονόμου τόνισε ότι για τις ΗΠΑ «εκείνο που κρατάμε και γνωρίζουμε είναι, αφ’ ενός, οι δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε ό,τι αφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά το ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά στο ότι είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο, όπου κι εκεί έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η τακτική που εφαρμόζει δεν είναι τακτική που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι ισχύει, όσον αφορά στην προμήθεια αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι και οι σύμμαχοί μας, και οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, αλλά και όλος ο κόσμος που σέβεται το διεθνές δίκαιο στέκεται απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση ή διάσταση πρόκλησης προβλημάτων στη γειτονιά μας».

Όσον αφορά στο ενεργειακό, ο Γ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο στην Πράγα, όπου, όπως είπε, ο Κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι «η ΕΕ υιοθέτησε ως κοινό ευρωπαϊκό κανονισμό τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, δίνοντας σαφή απάντηση σε όσους αερολογούσαν είτε για το “ιβηρικό μοντέλο”, είτε για ανεφάρμοστες ιδέες περί πλαφόν στην λιανική».

Απαντώντας, δε, σε κάποιες προβλέψεις για «δελτίο» στο ρεύμα στη διάρκεια του χειμώνα, τόνισε ότι «έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να μην υπάρχουν διακοπές, ούτε για τα νοικοκυριά, ούτε για τις επιχειρήσεις, να εφαρμόσουμε όλα αυτά που έχουμε προγραμματίσει –και στο πλαίσιο της εξοικονόμησης-, έτσι ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια» και προσέθεσε ότι «κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλα προβλήματα».

Πηγή topontiki


Σχόλια