Ράδιο Βήτα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σκληρό πόκερ για την τιμή

 

Χωρίς η τιμή του να έχει «κλειδώσει» καθώς οι διακυμάνσεις στα καύσιμα είναι συνεχείς, αύριο, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τους πρατηριούχους.

O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης σημειώνει στο CNN Greece ότι με βάση την τιμή που ισχύει σήμερα, το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα περί το 1,50 ευρώ το λίτρο, ενώ στην τιμή αυτή υπολογίζεται και και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία. Εξηγεί παράλληλα ότι από χθες έως σήμερα δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην τιμή ενώ αναμένεται να φανεί εάν αυτή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και αύριο που ξεκινά η διάθεσή του.

Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει ήδη τις από προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με τον κ. Κιούση καθώς αρκετοί καταναλωτές που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους ανησυχούν σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα. Παρατηρούνται ωστόσο μικρότερες παραγγελίες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου ανά την επικράτεια.

Στην Βουλή η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης

Νωρίτερα, σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης, που προβλέπει την επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ).

Συγκεκριμένα στη ρύθμιση αναφέρεται ότι το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α' 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος ενώ οι νέοι δικαιούχοι που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης, θα λάβουν φέτος διπλάσιο επίδομα.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια