Ράδιο Βήτα

Δύτες θα αξιολογήσουν την καταστροφή στη γέφυρα των Στενών του Κερτς

 

Ρώσοι δύτες θα εξετάσουν την Κυριακή τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη στη γέφυρα των Στενών του Κερτς, η οποία αποτελεί διάσημο σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και μια βασική οδό ανεφοδιασμού για τις δυνάμεις που μάχονται στη νότια Ουκρανία.

Η έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα προκάλεσε μηνύματα χαράς από Ουκρανούς αξιωματούχους, αλλά όχι ανάληψη ευθύνης. Η Ρωσία δεν απέδωσε αμέσως ευθύνες.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Κουσνούλιν είπε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν τη δουλειά στις 6 π.μ. και αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

“Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη – είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ. «Φυσικά, τα συναισθήματα έχουν πυροδοτηθεί και υπάρχει μια υγιής επιθυμία για εκδίκηση».

Η χερσόνησος είχε καύσιμα που επαρκούν για έναν μήνα και τρόφιμα για περισσότερους από δύο μήνες, είπε. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να «τροφοδοτηθούν πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

Η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και η γέφυρα της Κριμαίας μήκους 19 χιλιομέτρων που συνδέει την περιοχή με το δίκτυο μεταφορών της άνοιξε με μία μεγάλη γιορτή τέσσερα χρόνια αργότερα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο απαιτεί από τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν στην εισβολή που εξαπέλυσε ο Πούτιν τον Φεβρουάριο.

Η γέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία για τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία και για το λιμάνι της Σεβαστούπολης, του οποίου ο κυβερνήτης είπε στους ντόπιους: «Να είστε ήρεμοι. Μην πανικοβάλλεστε».

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έκρηξη προήλθε από σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά σε μια τέτοια δομή υψηλού προφίλ προήλθε εν μέσω ηττών για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσε να θολώσει περαιτέρω τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Το Σάββατο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα, καθώς και στην υποδομή που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την Κριμαία, και διέταξε έρευνα.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανώς οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που κινούνταν κοντά στο φορτηγό που ανατινάχθηκε. 

Η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας επέτρεψε τη λειτουργία και της σιδηροδρομικής γραμμής.

Πηγή kathimerini

 

 


Σχόλια