Ράδιο Βήτα Chatbox

Καιρός: Μήνυμα 112 σε Κρήτη, Σάμο και Δωδεκάνησα - Κατολισθήσεις σπιτιών σπέρνουν πανικό στην Άρτα

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου καθώς και μετεωρολόγων για να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας με την ονομασία «GAIA», που πλήττει από χθες Σάββατο περιοχές της χώρας, καθώς και τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα μεγάλη κατολίσθηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Μελισσουργών στην Άρτα.

Μηνύματα 112

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Νωρίτερα σήμερα, μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν στους κατοίκους της νότιας Κρήτης, της Σάμου και των Δωδεκανήσων προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους τις επόμενες ώρες και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες.

83 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική

Συνολικά από χθες έως και σήμερα το πρωί της Κυριακής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 83 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων αλλά και αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Μεγάλη κατολίσθηση, παρασύρθηκαν δύο σπίτια

Πανικό έχει δημιουργήσει στους κατοίκους της Άρτας η κατολίσθηση σε δύο σπίτια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν παρασυρθεί δύο σπίτια κοντά στην πάνω πλατεία του χωριού.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ενημερωθεί ήδη το ΙΓΜΕ και κλιμάκιο επιστημόνων αναμένεται να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα αυτοψία, ώστε στη συνέχεια να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

Ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, ανέφερε ότι τα δύο σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Πτώσεις δέντρων στην Εύβοια

Στην Εύβοια οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και βράχων στον επαρχιακό δρόμο Ροβιών – Ιστιαίας και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρούλι.

Όπως δήλωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σταμούλος: «πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή όπου προκάλεσαν πτώση δύο μεγάλων πεύκων. Άμεσα στείλαμε συνεργεία του Δήμου και απομάκρυναν τα πεύκα από το οδόστρωμα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», επισήμανε ο κ. Σταμούλος.

Πηγή tanea

 


Σχόλια