Ράδιο Βήτα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που συναντά κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκομωσία

Τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, Ιγκνάασιο Λούλα Ντα Σίλβα, θα συναντήσει σήμερα 31 Δεκεμβρίου στις 17:00 ώρα Βραζιλίας (22:00 ώρα Ελλάδας), ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιείται την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα και εν μέσω πυρετωδών διεργασιών για την σύνθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που θα οδηγήσει την χώρα μακριά από την σκοτεινή περίοδο Μπολσονάρο, κατά την οποία κυριάρχησαν οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και η περιβαλλοντική καταστροφή.

Όπως αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία του, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να παραστεί και στην ειδική υψηλή δεξίωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου, στην οποία έχουν κληθεί δεκάδες ηγέτες κρατών, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τους Πέπε Μουχίκα και Ταμπαρέ Βάσκες, πρώην προέδρους της Ουρουγουάης, και τον Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, είναι οι μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες από το διεθνές στερέωμα, που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω δεξίωση και δεν κατέχουν το αξίωμα αρχηγού κράτους.

Στην Μπραζίλια καταφθάνουν αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δεξίωση, επικεφαλής πολυμελών και υψηλών εθνικών αντιπροσωπειών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Λούλα. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (τον συνοδεύουν δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας), ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ (συνοδεύεται στην Μπραζίλια από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ) και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα (τον συνοδεύει ο Πορτογάλος Υπ.Εξ.).

Η ορκωμοσία του Λούλα θα φέρει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας τους προέδρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που δεν προέρχονται μόνον από το προοδευτικό πολιτικό στρατόπεδο. Ανάμεσα στους προέδρους που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία και θα συμμετάσχουν στην δεξίωση των ηγετών είναι ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, της Βολιβίας Λουίς Άρτσε, του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που. Στην Μπραζίλια επίσης θα ταξιδέψουν κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη για την ορκωμοσία του Λούλα.

Πηγή ethnos

 


Σχόλια