Ράδιο Βήτα

Στρεπτόκοκκος: Τι φταίει για τα αυξημένα περιστατικά - Συναγερμός στην Ευρώπη

 

Σύμφωνα με έκθεση κινδύνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τις 8 Δεκεμβρίου 2022, τουλάχιστον πέντε κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια ανέφεραν στον ΠΟΥ αύξηση των κρουσμάτων της διηθητικής νόσου του στρεπτόκοκκου ομάδας Α (iGAS) και σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης της οστρακιάς. Τα παιδιά κάτω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν την πιο επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα.

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS) προκαλεί συνήθως ήπιες ασθένειες όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση με GAS μπορεί να οδηγήσει σε διεισδυτική μορφή της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παρατηρούμενη αύξηση μπορεί να αντικατοπτρίζει μια πρώιμη έναρξη της περιόδου μόλυνσης από στρεπτόκοκκο που συμπίπτει με αύξηση της κυκλοφορίας των αναπνευστικών ιών και πιθανή ιογενή συλλοίμωξη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου GAS. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της αυξημένης ανάμειξης πληθυσμού και συγχρωτισμού μετά από μια περίοδο μειωμένης κυκλοφορίας του GAS λόγω της πανδημίας Covid-19.

Οπως λέει η αναφορά του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια του 2022, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων διηθητικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α και οστρακιάς, που επηρεάζουν κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη Βρετανία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από μια υψηλότερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα της οστρακιάς το καλοκαίρι στην Αγγλία, παρατηρήθηκε μείωση τον Αύγουστο ωστόσο ξανά αύξηση των περιστατικών από τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας πάνω από αυτό που συνήθως παρατηρείται αυτή την εποχή του χρόνου. Συνολικά αναφέρθηκαν 4622 περιστατικά οστρακιάς από τις εβδομάδες 37 έως 46 επιτήρησης της τρέχουσας σεζόν. Αυτό συγκρίνεται με μέσο όρο 1294 (εύρος 258 έως 2008) για την ίδια περίοδο (εβδομάδες 37 έως 46) τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρονται αρκετές εστίες οστρακιάς σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία. Τα αποτελέσματα της μικροβιακής ευαισθησίας από τη συνήθη εργαστηριακή παρακολούθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξαν αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, η εργαστηριακή επιτήρηση δεν έχει αποκαλύψει νέους τύπους αλληλουχίας γονιδίων emm.

Υπό το πρίσμα της μέτριας αύξησης των περιπτώσεων iGAS, της ενδημικότητας του GAS, του γεγονότος ότι δεν έχει εντοπιστεί νέος τύπος γονιδιακής αλληλουχίας emm και δεν υπάρχουν αναφορές αυξημένης αντοχής στα αντιβιοτικά, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από λοιμώξεις iGAS είναι χαμηλός προς το παρόν.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια