Ράδιο Βήτα Chatbox

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στο «διάγγελμα» της Πρωτοχρονιάς

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν μίνι απολογισμό μιας δύσκολης χρονιάς που φεύγει, αφήνοντας ανοικτή την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία που άφησε ανοικτές πληγές για το 2023 και φυσικά σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην προσπάθεια που έχει γίνει για την στήριξη της οικονομίας αλλά και της μεσαίας τάξης με μια σειρά από μέτρα, ενώ θα επαναλάβει ότι κάθε ευρώ που περισσεύει θα διανέμεται στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη, καθώς η ρευστότητα εξακολουθεί να υπάρχει από αστάθμητους παράγοντες.

Στο μέτωπο της οικονομίας θα αναφερθεί και στο Market Pass ως ένα μέτρο που θα στηρίξει επί της ουσίας το 85% των πολιτών και θα βοηθήσει να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Αναφορές θα γίνουν και στο ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 ολόκληρα χρόνια που οι συνταξιούχοι έβλεπαν μόνο μειώσεις και περικοπές . Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι η τρίτη μέσα στα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα μόνο επιδοματικής πολιτικής, αλλά και μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων, όπως ήταν η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης  σε όλους τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο εθνικός στόχος

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι η κυβέρνηση απαντά στις σειρήνες του λαϊκισμού που θέλουν να επαναλάβουν τις πολιτικές «Τσοβόλα δώστα όλα» βάζοντας εκ νέου τη χώρα σε περιπέτειες ότι ο εθνικός στόχος για το 2023 παραμένει να πετύχει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό όχι από κάποια εμμονή, αλλά γιατί θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να μπορεί να δανείζεται πιο φτηνά, αλλά κυρίως έχοντας αποκτήσει αξιοπιστία στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το διακύβευμα των εκλογών και τους κινδύνους ενός πισωγυρίσματος, την ώρα που ο κόσμος και η Ευρώπη βρίσκονται σε αναταράξεις και ο οδικός χάρτης μπροστά μας δεν είναι ξεκάθαρος.

Για αυτό, θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, απαιτούνται κυβερνήσεις σταθερές, με πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται με συνέπεια και καθαρές λύσεις, ώστε να μην μπει ο τόπος σε περιπέτειες. Εξάλλου θέση της κυβέρνησης είναι πως ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά μέσα σε δύσκολες συνθήκες το έκανε πράξη. Τέλος θα υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας για το 2023, καθώς εκτιμάται ότι σε μια περίοδο που η ύφεση απειλεί τις οικονομίες της Ευρώπης, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη θετική έκπληξη.

 Για τα 12 μίλια

Eισηγήσεις υπάρχουν για να γίνει αναφορά τόσο στο κομμάτι που αφορά την επέκταση των 12 μιλίων νοτίως και δυτικά  της Κρήτης, στη θωράκιση της χώρας από τα εξοπλιστικά προγράμματα,  αλλά και σε θέματα διαφάνειας αλλά αυτό θα περιμένουμε να δούμε αν θα συμβεί.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια