Ράδιο Βήτα

Υπό έλεγχο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς - Πώς μπαίνει στο «κάδρο» του σκανδάλου

 

Σεισμό» έχει προκαλέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Qatargate, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Σε σημερινή της ενημέρωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερα άτομα που φέρονται να έλαβαν χρήματα και δώρα από το Κατάρ, έκανε λόγο για ένα «πολύ σοβαρό» σκάνδαλο διαφθοράς.

Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μοίρασε μετρητά και δώρα σε αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Στο προσκήνιο έχουν βρεθεί όπως φαίνεται και ορισμένες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με το Κατάρ.

«Σχοινάς υπό έλεγχο»;

«Σχοινάς υπό έλεγχο» γράφει το Politico, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει υπό ποιανού τον έλεγχο ακριβώς.

Όπως γράφει το Politico, κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής».

«Ο Σχοινάς», συνεχίζει το δημοσίευμα, «επίτροπος από την Ελλάδα, έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweet του για το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Σε ένα πρόσφατο tweet, επαίνεσε το Κατάρ για »σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Ο Σχινάς συμμετείχε κεντρικά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ τον Απρίλιο, η οποία θα αίρει την βίζα για τους Κατάρ που ταξιδεύουν στην ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών — είτε για επαγγελματικούς λόγους, για τουρισμό ή για οικογενειακούς σκοπούς.

Η ψηφοφορία για το σχέδιο επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δύο πηγές του κοινοβουλίου είπαν στο Politico ότι πιθανότατα η ψηφοφορία θα ανακληθεί και αντ’ αυτού, ο φάκελος θα σταλεί πίσω στο στάδιο της επιτροπής.

Γιατί παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης;

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Σχοινά στην εκδήλωση.

«Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «Αντικατοπτρίζει ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Σχοινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

Πηγή tanea

 


Σχόλια