Ράδιο Βήτα Chatbox

Νέος συναγερμός στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο

 

Νέος συναγερμός σήμανε σήμερα, Τετάρτη (14/12) στην Ουκρανία, με διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι σημειώνονται εκρήξεις στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο.

Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι οι εκρήξεις έπληξαν την κεντρική συνοικία Shevchenkivsky της πόλης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σπεύδουν στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ολεξίι Κουλέμπα, δήλωσε ότι λειτουργούν τα συστήματα αεράμυνας.

Οι χάρτες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έδειξαν ότι στην πρωτεύουσα και την περιοχή γύρω από αυτήν ηχούσαν προειδοποιητικές σειρήνες για περίπου 20 λεπτά πριν από τις εκρήξεις.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολεξίι Γκοντσαρένκο είπε ότι πιστεύεται ότι έγιναν τρεις εκρήξεις.

Οι επιθέσεις γίνονται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Αυτά τα αμυντικά συστήματα, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon Technology Corp, είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα Patriot και είναι πιθανό η Μόσχα να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως κλιμάκωση.

Ζελένσκι: Ζητά διεθνή βοήθεια για την άρση ναρκών

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εκ νέου χθες, Τρίτη (13/12) από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του στην άρση ναρκών και στην εξουδετέρωση άλλων εκρηκτικών μηχανισμών και υπολειμματικού πολεμικού υλικού, που έχουν «κατακλύσει», όπως είπε, επιφάνεια ίση με ολόκληρη την επικράτεια της Καμπότζης ή της Ουρουγουάης.

«Ως σήμερα, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ουκρανικού εδάφους έχουν κατακλυστεί από νάρκες και άλλους μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί», είπε ο κ. Ζελένσκι στο νεοζηλανδικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη όταν κάθε παιδί κινδυνεύει να σκοτωθεί εξαιτίας ρωσικής κρυμμένης νάρκης κατά προσωπικού», επέμεινε, ζητώντας από τη Νέα Ζηλανδία, ο στρατός της οποίας έχει εκτενή εμπειρία στο ζήτημα, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην άρση ναρκοπεδίων, την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου, που οδεύει να κλείσει δέκα μήνες.

Κατά τον κ. Ζελένσκι, η Μαύρη Θάλασσα και η Αζοφική Θάλασσα έχουν επίσης κατακλυστεί από θαλάσσιες νάρκες, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες χιλιάδες όντα». Κατηγόρησε τη Μόσχα για «οικοκτονία», νεολογισμό με τον οποίο περιέγραψε την καταστροφή του περιβάλλοντος εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια