Ράδιο Βήτα Chatbox

Αιχμές Σαμαρά για το θέμα των υποκλοπών

 

«Τελευταία,  η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές» είπε ο Αντ. Σαμαράς και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο.  Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή. Γι αυτό πρέπει να δοθούν  πειστικές απαντήσεις,  χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός .

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ερμηνεύοντας την στάση Σαμαρά έλεγαν ότι ο πρώην αρχηγός της ΝΔ  αποφάσισε να αναφερθεί στο θέμα καθώς θέλει και αυτός μετά  τον Κώστα Καραμανλή να δείξει  ότι  στα θέματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την ΝΔ  που δεν παραβιάζονται από κανέναν.

Το γεγονός  ακόμα ότι και αυτός ζήτησε απόλυτη διερεύνηση του θέματος χαρακτηρίζοντας  ως βολική δικαιολογία το απόρρητο  δείχνει ότι και  σε αυτό το θέμα υπάρχει απόλυτη ταύτισή με την γραμμή Καραμανλή.

Όσο για την άποψη ότι αν ισχύουν όλα αυτά για τις υποκλοπές μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή κάποιοι την  εξέλαβαν ως προειδοποίηση στην περίπτωση που υπάρξουν αποδείξεις για τις υποκλοπές από το Predator και την ΕΥΠ.

Από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη  η ψυχρότητα της χειραψίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή αλλά και η αμηχανία που υπήρχε ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά και τον πρωθυπουργό.

Η ομιλία του Αντ. Σαμαρά δεν είχε όμως  μόνο το θέμα των υποκλοπών. Στην πραγματικότητα μέσα από την ομιλία του επέκρινε   στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε πολλά θέματα :

-Για  στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης είπε πως , «πρέπει ως έθνος να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Καλά είναι τα επιδόματα, απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, αλλά κοιτάζοντας από ψηλά την πραγματικότητα, λέω ότι αυτό δεν πρέπει να μας γίνει εθισμός». Πρότεινε, δε, να μη φορολογούνται οι επιχειρήσεις για πέντε χρόνια.

–Για το Κυπριακό, ανέφερε  ότι «θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που πολεμάνε πεισματικά για την πατρίδα τους, αλλά εμείς για τη δική μας Πατρίδα; Να κάνουμε πάντα πίσω»;

-Ακόμα διαφώνησε  με όσους συνδέουν το μεταναστευτικό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. «Χώρες που μαραζώνουν δημογραφικά, δεν πάνε πουθενά. Θεωρώ απαράδεκτη την άποψη ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική για να κάνουν οι Έλληνες παιδιά», είπε.

Τα δείπνα ανάμεσα στον ίδιο και τον Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι έχουν φέρει πολύ πιο κοντά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο Αντ. Σαμαράς αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών έκανε μια ιδιαίτερα  θετική  αναφορά στον Κώστα  Καραμανλή, για το βέτο που  είχε απειλήσει  ότι θα βάλει  στο Βουκουρέστι . Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε από κάποιους και ως κριτική στην κυβέρνηση για  την αποδοχή της συμφωνίας.

Ακόμα , ο πρώην πρωθυπουργός  έριξε τα βέλη του στον ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδια και πρωτίστως στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι αν και το  «2014, επί κυβέρνησης… Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, δώσαμε τις πρώτες άδειες έρευνας και εξόρυξης σε εταιρίες» μετά το 2019, πάλι δεν έγινε τίποτα. «Γιατί και από υπουργικά χείλη ακούστηκε κάτι ανάλογο με τους οικολόγους : Ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό, γιατί είμαστε, λέει, με την ταχεία πράσινη μετάβαση «Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον Πρωθυπουργό. Αλλά κι από τον αρμόδιο υπουργό. Έτσι, προχωρούν άμεσα οι έρευνες για φυσικό αέριο, τουλάχιστον σε κάποια σημεία δυτικά της Κρήτης» είπε και κατέληξε :

“Σε λίγο η Ευρώπη θα «πεινάει» για ενέργεια. Και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταίσει. Κι εμείς σήμερα είμαστε κι αμυντικά πιο ισχυροί”.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε  , και στην υπόθεση της Νοβάρτις και την εμπλοκή  των δέκα πολιτικών. « ‘Όλοι ξέρετε τί έγινε με τη Νοβάρτις. Πόσο ταλαιπωρηθήκαμε. Και δικαιωθήκαμε. Σήμερα παραδέχθηκε δημόσια μία από τους συνήγορους ότι το γνώριζαν κι αυτοί  εξαρχής. Κι όχι μόνο δεν ακούσαμε μία συγνώμη, αλλά η ιδιότητα των ψευδομαρτύρων παραμένει άγνωστη. Και αυτός που τους κατηγόρησε, η πολιτεία τον ανέχεται. Και αυτό το θεωρώ μη δημοκρατικό, το λιγότερο. Και οι ευθύνες όσων αναμείχθηκαν, θα έρθουν στο φως», είπε.

Πηγή topontiki


Σχόλια