Ράδιο Βήτα Chatbox

Σεισμός στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι

 

Νύχτα αγωνίας και έντονης ανησυχίας ήταν η χθεσινή για τους κατοίκους της Εύβοιας μετα τον χθεσινό μεσημεριανό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ. Οι σεισμολογοι δεν μπορούν ακόμα να πουν με σιγουριά εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Είναι σε επιφυλακή , όπου και θα παραμέινουν για αρκετές μέρες.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μπορεί οι μετασεισμοί που ακολούθησαν να ήταν πάνω απο 50, ωστόσο, όπως είπε σε δηλώσεις του ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών «το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε συγκεκριμένα στο Mega.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, είναι ότι – σε αντίθεση με τους Ζάρακες- ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε σε μια περιοχή – Ψαχνά και Χαλκίδα – με πολύ κόσμο, γεγονός που κάνει πιο σύνθετο των επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όπως είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα που κατά καιρούς δίνει μικρές δονήσεις, αλλά είχε 12 χρόνια να δώσει έναν τόσο μεγάλο σεισμό».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει πολλές μέρες και βδομάδες ότι οι κάτοικοι θα αλλάξουν χρόνο και θα κάνουνε και Φώτα στην περιοχή με μετασεισμική ακολουθία, πολλοί από τους σεισμούς αυτούς θα είναι έντονα αισθητοί κάποιοι ίσως φτάσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού, οι πιο μεγάλοι από αυτούς θα γίνονται αισθητοί και στην Αθήνα κυρίως στα Βόρεια Προάστια» δήλωσε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται μεταξύ άλλων να μη μπαίνουν σε κτίρια με ζημιές και να είναι σε εγρήγορση για την πτώση αντικειμένων κατά τις μετακινήσεις τους.

Νύχτα ανησυχίας για τους κατοίκους

Μετά το «χτύπημα» των 4,9 ρίχτερ, και την τρομάρα που πήρε, ο κόσμος στην Εύβοια πέρασε τη νύχτα «με το ένα μάτι ανοιχτό»,  με το φόβο ενός νέου σεισμού. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν την νύχτα με κουβέρτες στο αυτοκίνητό τους, όπως αναφέρει το evima.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή ήταν ότι περίπου 10 σπίτια της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές ή ρωγμές. Σήμερα αναμένονται νέα συνεργεία από το υπουργείο Υποδομών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να εξετάσουν και άλλα κτίρια.

Πηγή topontiki


Σχόλια