Ράδιο Βήτα

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους FT: Ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 – Υψηλός πληθωρισμός έως το 2024

 

Με γοργούς ρυθμούς προς τη συρρίκνωση βαδίζει η οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, όπως προκύπτει από έρευνα των Financial Times, στην οποία συμμετέχουν 37 κορυφαίοι αναλυτές. Πιο συγκεκριμένα, το 90% εκτιμά ότι η ζώνη του ευρώ θα εμφανίσει ύφεση στο σύνολο του επόμενου έτους, ενώ παραδέχεται ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο βασικός λόγος συνδέεται άρρηκτα με την ενεργειακή κρίση. «Οι αγορές αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε κίνδυνο» τονίζει η Κιάρα Ζανγκαρέλι, οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Επιπλέον αναταράξεις στις προμήθειες ή ένας ιδιαίτερα κρύος χειμώνας θα μπορούσαν να επιτείνουν τις πιέσεις και να ανεβάσουν τις τιμές, προκαλώντας κατάρρευση της ζήτησης».

Παρότι για τον φετινό χειμώνα οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει (χάρη στο ήπιο φθινόπωρο και τις γεμάτες αποθήκες αερίου), αρκετοί εκφράζουν φόβους για μια νέα ενεργειακή κρίση προς τα τέλη του 2023.  «Παρότι οι διακοπές αερίου είναι πιθανό να αποφευχθούν τον φετινό χειμώνα, το ερώτημα για τον επόμενο χειμώνα παραμένει “ανοιχτό”» εξηγεί ο Σίλβεϊν Μπρόοερ, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global Rating για την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, στρεφόμενες στη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, αλλά και προσφεύγοντας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι, χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ευρώπη να ξαναγεμίσει τις αποθήκες αερίου εν όψει του επόμενου χειμώνα.

«Υπάρχει ο κίνδυνος μιας κρίσης στις ενεργειακές προμήθειες φέτος. Αλλά το επόμενο έτος είναι ακόμη πιο δύσκολο» επισημαίνει ο Κάρστεν Μπζέσκι, αναλυτής της ING Bank. 

Πτώση στις τιμές ακινήτων

Η εκτιμώμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα συνδυάζεται από ένα αισθητά υψηλότερο κόστος δανεισμού (λόγω της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών) αναμένεται να πυροδοτήσει μια «ριζική αντιστροφή» στις τάσεις που επικρατούν στην αγορά ακινήτων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τον Δεκέμβριο το βασικό επιτόκιο στο 2,5%, ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Το αυξημένο κόστος δανεισμού, εύλογα, θα επηρεάσει το real estate, με τις τιμές των κατοικιών – διαμερισμάτων να υποχωρούν κατά 4,7% το 2023, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι. «Οι τιμές δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εν μέσω της ύφεσης και των υψηλότερων επιτοκίων» επισημαίνει η Μαρία Δεμερτζή, αναλύτρια στο Bruegel. 

Οριακή ύφεση 0,01%

Συνολικά, οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα των FT προβλέπουν ότι η ύφεση της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 0,01% το επόμενο έτος. Μια εκτίμηση αισθητά πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις αντίστοιχες των Κομισιόν και ΕΚΤ, οι οποίες θεωρούν ότι το ΑΕΠ θα διατηρηθεί σε θετική τροχιά (+0,3% και +0,5% αντίστοιχα).

Ο Μαρσέλο Μεσσόρι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, υποστηρίζει ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίες αποσκοπούν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, θα οδηγήσουν σε μια σημαντική ύφεση της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σημαντικά άνω του στόχου του 2% για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια. Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 6% το 2023 και στο 2,7% το 2024 (η ΕΚΤ προβλέπει 6,3% και 3,4% αντίστοιχα).

Πηγή newmoney


Σχόλια