Ράδιο Βήτα

Η Ρωσία βάζει «μαχαίρι» στην παραγωγή πετρελαίου για αντίποινα – Άλμα στις τιμές

Την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε η Ρωσία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «απάντηση» στις κυρώσεις της Δύσης και ειδικά στην απόφαση για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού. «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή είναι μία παρέμαβση στις σχέσεις της αγοράς και μία επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης» αναφέρει ο Αλεξάντερ Νόβακ σε ανακοίνωσή του.

Οι περικοπές του Μαρτίου θα «διασφαλίσουν την ανάκαμψη της αγοράς» έσπευσε να προσθέσει, εννοώντας βεβαίως πως είναι μία κίνηση που θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης η τιμή του μπρεντ, που νωρίτερα κατέγραφε πτώση, όχι μόνο επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αλλά καταγράφει άνοδο 2,2% στα 86,4 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου. Το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) παρουσιάζει ανάλογη άνοδο (2,3%) στα 79,85 δολάρια το βαρέλι.

H Μόσχα συμμετέχει στη συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών ΟΠΕΚ+, στην οποία ηγετική δύναμη είναι ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία. Η Δύση έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ριάντ πως με αποφάσεις για μείωση της παραγωγής, στηρίζει εμμέσως την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Αυτή τη φορά ωστόσο η ρωσική κυβέρνηση δεν θέλησε να περιμένει μία συλλογική απόφαση από τον ΟΠΕΚ. Η μονομερής απόφαση για μείωση της παραγωγής, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έρχεται ύστερα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο ούτε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε το πλαφόν που έχουν υιοθετήσει και οι χώρες του G7.

«Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει, χωρίς πρόβλημα, στις ξένες αγορές. Αλλά δεν θέλει να υποκύψει στους περιορισμούς των τιμών, που επιβάλλονται από τα κράτη της Δύσης» υπογράμμισε ο Νόβακ. «Οι επόμενες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά» τόνισε.

Έρχονται νέες κυρώσεις, αλλά παραμένουν τα «παράθυρα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει και νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου έδωσε το «παρών» και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρόλα αυτά Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις κάποιες φορές και με τη βοήθεια άλλων χωρών. Είναι ήδη γνωστό για παράδειγμα ότι το ρωσικό αργό περνάει από επεξεργασία στην Ινδία και επιστρέφει στη Δύση χωρίς να θεωρείται ρωσικό προϊόν.

Πηγή naftemporiki

 

Σχόλια