Ράδιο Βήτα Chatbox

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για απόπειρες βιασμού αλλά εκτός φυλακής

Ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο ηθοποιός, με δικαστές και ενόρκους, επίσης ομόφωνα, να αποφασίζουν την αθώωσή του για τη βαρύτερη κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτή του βιασμού κατ’ εξακολούθηση.

Λίγο πριν τις 22:00, ανακοινώθηκε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης παραμένει ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Το δικαστήριο ομόφωνα έκανε δεκτό το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Το δικαστήριο λίγο μετά τις 21:00 χθες το βράδυ αποφάσισε να επιβάλει στον κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών στον Πέτρο Φιλιππίδη.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο γνωστός ηθοποιός κρίθηκε πως πράγματι αποπειράθηκε να βιάσει δύο νεαρές ηθοποιούς (τα ονόματα των οποίων δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα). Συγκεκριμένα, η πρωτόδικη καταδίκη του αφορά σε απόπειρα βιασμού που (κατά το δικαστήριο) συντελέστηκε το 2010 στο καμαρίνι του Π. Φιλιππίδη στο θέατρο Μουσούρη, καθώς και σε απόπειρα βιασμού μέσα στο αυτοκίνητο του ηθοποιού το 2014.

Προσέγγιση
Κοινό σημείο στις δύο καταγγελίες το ότι αμφότερες προέρχονται από νεαρές γυναίκες που γνωρίστηκαν με τον Π. Φιλιππίδη, ο οποίος τους είχε αναφέρει πως μπορεί να τους βρει κάποιο ρόλο στο θέατρο. Ομως, ενώ η προσέγγισή τους ήταν επαγγελματική, στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, με τον ηθοποιό να επιτίθεται και να επιχειρεί να βιάσει τις δύο συναδέλφους του.

Περιστατικά τα οποία αρνείται η πλευρά του Π. Φιλιππίδη, υποστηρίζοντας πως είχε συναινετικές ερωτικές σχέσεις με τις δύο γυναίκες και πως έχει οργανωθεί σε βάρος του σκευωρία για να «ξαναμοιραστεί η πίτα» στο χώρο του θεάτρου.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για την κατηγορία του βιασμού, με το σκεπτικό του δικαστηρίου να αναμένεται να αποτυπωθεί αναλυτικά όταν δημοσιευθεί η απόφαση, σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, είναι εμφανές πως έχει υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, που είχε κάνει λόγο για κατηγορία που δεν αποδείχθηκε στο ακροατήριο, λόγω των πολλών αντιφάσεων της καταγγέλλουσας.

Μία απόφαση την οποία υποδέχθηκαν δακρυσμένες και αγκαλιασμένες οι 3 καταγγέλλουσες, που βρίσκονταν στο ακροατήριο από νωρίς το πρωί, ενώ προς υποστήριξή τους βρίσκονταν πολλοί ακόμη ηθοποιοί, όπως οι Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη, οι οποίες έχουν επίσης καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για έκνομες συμπεριφορές σε βάρος τους.

Πέτρος Φιλιππίδης: Απόρριψη ελαφρυντικών

Η συνεδρίαση δικαστών και ενόρκων επί της ενοχής του κατηγορουμένου ξεκίνησε χθες γύρω στις 09:00 και διήρκεσε μέχρι μετά τις 16:00, οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση. Η διαδικασία όμως συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, με αγορεύσεις συνηγόρων και εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών, με την πλευρά Φιλιππίδη να ζητά το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Το δικαστήριο ωστόσο ομόφωνα αποφάσισε την απόρριψη των ελαφρυντικών, με την εισαγγελέα της έδρας να αναφέρει πως το αίτημα τέθηκε αόριστα: «Ο νόμος απαιτεί θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλαγή συμπεριφοράς του και του τρόπου ζωής του. Αξιώνεται ηθική και ψυχική μεταστροφή του δράστη. Δεν αρκεί η μη τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, αλλά πρέπει να παρουσιαστούν πραγματικά περιστατικά. Εν προκειμένω η συμπεριφορά του δεν ήταν παραφωνία, ούτε έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του».

 «Μια ζωή δεν είχε ακουστεί τίποτα, έχει λευκό ποινικό μητρώο. Κύριοι ένορκοι, οι επιρροές της κοινής γνώμης υπάρχουν. Εγώ ήλπιζα ότι δεν θα σας νοιάζει αν θα σας χειροκροτάνε οι ηθοποιοί», ανέφερε από την πλευρά του ο συνήγορος του Π. Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Πηγή eleftherostypos

 

Σχόλια