Ράδιο Βήτα

Τέμπη: Αίτημα από την Ελλάδα στην Τουρκία για τον πατέρα του μηχανοδηγού που είναι κρατούμενος

Αίτημα στην τουρκική εισαγγελία, μέσω του Έλληνα προξένου, να δώσει εκτάκτως άδεια στον πατέρα του μηχανοδηγού,  ο οποίος έχασε το παιδί του στην τραγωδία των Τεμπών απευθύνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως γνωστοποίησε νωρίτερα συγγενής του άτυχου 29χρονου Νίκου Ναλμπάντη, ανάμεσα σε λυγμούς, ο πατέρας του μηχανοδηγού είναι σε φυλακή στην Τουρκία και θα βγει μετά το Πάσχα. «Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί να είναι στην κηδεία του παιδιού του» τόνισε και έκανε έκκληση στην πολιτεία και στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια αν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Με χθεσινή της επικοινωνία, η οικογένεια Έλληνα κρατουμένου, ζήτησε τη συνδρομή του Ελληνικού Προξενείου στην Ανδριανούπολη, προκειμένου να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον εν λόγω κρατούμενο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του συγγενικού του προσώπου. Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Έλληνας Πρόξενος επικοινώνησε άμεσα με αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας. Η αιτηθείσα άδεια επισκέψεως δόθηκε κατ’ εξαίρεση και σήμερα το πρωί (03.03.2023) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

 Παράλληλα, ζητήθηκε και συνάντηση με Προϊστάμενο αρμόδιας Γενικής Εισαγγελίας Ραιδεστού ώστε να μεταφερθεί το σχετικό αίτημα του Έλληνα πολίτη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, απέστειλε άμεσα, χθες, Ρηματική Διακοίνωση στο τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες ελληνικής Πρεσβείας, με τις Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων καθώς και Προξενικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, θα λάβει χώρα συνάντηση, για το ίδιο ζήτημα, του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι, η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών.

Πηγή enikos


Σχόλια