Ράδιο Βήτα Chatbox

Πάσχα 2023: Αρχίζει η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων

Ξεκινά σταδιακά από το μεσημέρι της Δευτέρας (17/4) η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα στην Αθήνα, η οποία θα γίνει υπό βροχή σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το μεσημέρι της Δευτέρας και έως και αύριο στην Αττική πρόκειται να επιστρέψουν περίπου 300.000 αυτοκίνητα.

Ήδη σε ισχύ βρίσκονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία, ενώ όπως έχει ανακοινώσει η Ολυμπία Οδός οι ώρες αιχμής για σήμερα είναι από τις 11 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ενώ για αύριο, Τρίτη του Πάσχα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ήδη από το πρωί τα πρώτα οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στα διόδια, με την κατάσταση μέχρι στιγμής να είναι ελεγχόμενη, καθώς η κορύφωση της επιστροφής αναμένεται από τη μία το μεσημέρι μέχρι και τις επτά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 170.000 οχήματα με 2-3 επιβαίνοντες έφυγαν την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο και συνολικά μαζί με τα διόδια των Αθηνών, υπολογίζεται ότι έφυγαν μόνο αυτό το τριήμερο, 300.000 οχήματα από το Λεκανοπέδιο.

Μαζί με τα πλοία και τα ΚΤΕΛ υπολογίζεται ότι έφυγαν περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια Αθηναίοι για την έξοδο του Πάσχα. Η φετινή έξοδος σημείωσε 5% αύξηση σε σχέση με το 2022 και 10% σε σχέση με το 2019, ενώ θυμίζει εποχές πριν το 2010, όσων αφορά τον αριθμό των εκδρομέων που μετακινήθηκαν προς την ύπαιθρο.

Για το θέμα μίλησε στον OPEN ο συγκοινωνιολόγος της Ολυμπίας Οδού, Γ. Χανδάνος, τόνισε ότι μετά το μεσημέρι αναμένεται η επιστροφή του κύριου όγκου των εκδρομέων. Το τμήμα από τον Ισθμό, μέχρι την Ελευσίνα, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από οχήματα, όπως και το τμήμα της Ολυμπίας Οδού, που δέχεται την κυκλοφορία από την Κορίνθου-Πατρών και από τον Μορέα.

«Δεν είναι πάντως ελληνικό το φαινόμενο, με τις ουρές χιλιομέτρων που δημιουργούνται από την επιστροφή των εκδρομέων», τόνισε ο Γ. Χανδάνος, καθώς σημειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, τις ημέρες των γιορτών.

Το νούμερο των 170.000 οχημάτων που εξήλθαν από την Ελευσίνα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός και θυμίζει εποχές προ κορωνοϊού, τόνισε ο συγκοινωνιολόγος. Παρά τον μεγάλο όγκο των οχημάτων που κινούνταν στις κεντρικές αρτηρίες, δεν σημειώθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς η κυκλοφορία συνεχιζόταν σε κανονικούς ρυθμούς για την εποχή, τόνισε ο Γ. Χανδάνος. 

Πηγή topontiki

Σχόλια