Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές 2023: Τι κρύβει το «πάρτι» προσφυγών στον Άρειο Πάγο – Οι συνεργασίες της επόμενης μέρας

Στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά και της αντιπαράθεσης βρίσκονται καθημερινά, οι συνεργασίες της επόμενης ημέρας. Ωστόσο, παρά το ότι όλοι μιλούν για αυτές, κανείς δεν συνεργάζεται με κανέναν. Την ίδια ώρα ο χώρος δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θυμίζει πύργο της Βαβέλ.

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 5,9% δείχνει δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά. Η ΝΔ συγκεντρώνει 32,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,9, το ΠΑΣΟΚ 9%, το ΚΚΕ 6,%, Η Ελληνική Λύση με 3,1`%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, το Κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα με 3%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8,7% . Με αυτά δεδομένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε όχι σε κυβέρνηση ανοχής. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η κάλπη τη 21ης Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα. Θα είναι αυτή που θα ορίσει ποιος θα κυβερνήσει».

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι σκιαμαχεί γιατί θεωρεί τερατογένεση κάθε κυβέρνηση στην οποία δεν θα ηγείται αποκλειστικά ο ίδιος ως ελέω Θεού μονάρχης. Την επομένη της κάλπης που θα αναδείξει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά, θα πρέπει να απαντήσουν στο δίλημμα αν θα δώσουν μια ευκαιρία στην αλλαγή, η μια ευκαιρία στον Μητσοτάκη και στην περιπέτεια των νέων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ζητεί ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για να κάνει το αδύνατο δυνατό. «Έχουμε δύο πολιτικές που έφεραν πολλά δεινά», λέει ο κ. Ανδρουλάκης.

Καμία συζήτηση μετεκλογικά με τα υπόλοιπα κόμματα, επιμένει ο ηγέτης του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: «Μήπως δεν έχουν συγκυβερνήσει όλοι με όλους τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως δεν ψήφισαν μαζί τα μνημόνια;». Κάθε πόρτα συνεργασίας κλείνει εντωμεταξύ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Παρά τις όποιες μικροδιαφορές έχουν μεταξύ τους, είμαι βέβαιος ότι θα συγκβερνήσουν», είπε από την Κρήτη.

Ηχηρό όχι σε συγκυβέρνηση είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης από την Ανατολική Μακεδονία: «Να πάμε να πάρουμε καμία υπουργικη λιμουζίνα; Έχουμε αποδείξει ότι δεν μας ενδιαφέρει. Κυρίως εγώ. Οπότε η απάντηση είναι όχι. Θα τους μαυρίσουμε», δήλωσε.

Σκηνικό Βαβέλ δεξιά της Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δικαστικοί αγώνες των κομμάτων για να είναι υποψήφια στις εκλογές, με τον χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε περιδίνηση, καθώς οι προσφυγές των ομμάτων, κατά αντίπαλων πολιτικών σχηματισμών, διαδέχονται η μία την άλλη.

Το πρώτο δικαστικό φιλτράρισμα των κομμάτων οδήγησε στην απόρριψη του κόμματος Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, αλλά και του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Στον ΄Αρειο Πάγο έγινε πάρτι προσφυγών με πρώτο θύμα το κόμμα Εμφιετζόγλου Μπογδάνου εναντίον του οποίου προσέφυγε το Κόμμα Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση για ονοματοκλοπή και σφετερισμό του Ήλιου της Βεργίνας. «Μας φοβούνται. Είμαστε και θα είμαστε εδώ. Θα μας βρουν μπροστά τους», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ο διαγραμμένος για ρατσιστικά σχόλια από τη Νέα Δημοκρατίας βουλευτής πήρε την σκυτάλη των προσφυγών και προσέφυγε κατά πρώην συνοδοιπόρων του.

Η Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου και του Φαήλου Κρανιδιώτη, ήταν ο πρώτος του στόχος. Δεύτερος στόχος το κόμμα Πατρίδα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. «Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με πολιτικούς γυρολόγους», είπε η ίδια, μετά την αποκλεισμό του κόμματός της από τις κάλπες. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν το βάζει κάτω όμως. Δίνει ραντεβού για τις δεύτερες εκλογές με άλλο κόμμα και με άλλο σύμβολο.

Εντωμεταξύ ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έδωσε εντολή μνα ερευνηθούν οι καταγγελίες Μυλωνάκη και Αλεξοπούλου για ροή χρήματος στην Ελληνική Λύση. Την ίδια ώρα ο πρώην Γαλάζιος Νίκος Νικολόπουλος ετοιμάζεται για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, ενώ ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφασίσει το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που κάποια στιγμή τέθηκε επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη. 

Πηγή enikos

 


Σχόλια