Ράδιο Βήτα Chatbox

Νέα προκλητική δήλωση Ακάρ: «Ούτε 6,01 μίλια δεν θα γίνουν αποδεκτά»

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών στις 14 Μάϊου, η γειτονική χώρα επαναφέρει την εθνικιστική ρητορική της στην προεκλογική ατζέντα.

Στα τουρκικά ΜΜΕ έχει επανέλθει η συζήτηση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι δεν θα δεχθεί την επέκτασή τους.

«Ούτε 6,01 μίλια δεν θα γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ.

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ σχολίασε: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια στο Αιγαίο, το μερίδιο που μένει στην Τουρκία είναι 7%. Ένα πλοίο που θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη θα πρέπει να περάσει τρεις φορές από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά δεν μπορεί να τα δεχθεί η Τουρκία. Αυτά μπορούν να συζητηθούν.

»Εγώ ρώτησα για αυτό το θέμα τον Χουλουσί Ακαρ και μου έχει πει πως δεν θα δεχθούμε ούτε τα 6,01 μίλια. Ούτε 6,01 μίλια. Τόσο ξεκάθαρα».

«Θα αποβιβαστούν στη Σμύρνη!» σχολίασε ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ.

Τα προκλητικά προεκλογικά σποτ του ΑΚΡ

Τις τελευταίες μέρες, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) του Ερντογάν, στα προεκλογικά σποτ προκαλεί με διάφορους τρόπους την Ελλάδα.

Χθες, Πέμπτη 27/04, παρουσιάστηκε προεκλογικό σποτ το οποίο αναφέρεται στη «μεγάλη προσμονή που έζησαν 3 ολόκληρες γενιές στην Τουρκία» μέχρι να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία».

Το σποτ κλείνει με φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Ο σωστός άνθρωπος, τη σωστή ώρα».

Λίγες μέρες νωρίτερα, ένα άλλο σποτ εμφάνισε το σύνολο σχεδόν των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή.

Τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, αλλά και η δυτική Θράκη εμφανίζονται κάτω από την τουρκική σημαία. Στο σποτ ακούγεται ένα τραγούδι που τα λόγια του αναφέρουν: «Πατρίδα μου, ζωή μου, περηφάνεια κάθε γωνία της πατρίδας μου και οι άνθρωποι της αγαπημένης πατρίδας μου».

Το σποτ μεταδόθηκε μετά και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 100, ο οποίος είπε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά προκύπτουν εντάσεις». 

Πηγή cnn.gr


Σχόλια