Ράδιο Βήτα Chatbox

Δένδιας: Εγκληματικό λάθος η μη προσέγγιση με Τουρκία – Λίγες οι πιθανότητες επιτυχίας

Στην αποκλιμάκωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι θα ήταν «εγκληματικό λάθος» αν δεν έτεινε η Αθήνα χείρα φιλίας προς την Αγκυρα τη στιγμή που και η άλλη πλευρά κάνει το ίδιο.

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επίσης όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία, και δεν είναι αφελής προφανώς, ούτε αφίσταται των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της.», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

Πάντως, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, άλλα είναι εθνική μας υποχρέωση να το επιχειρήσουμε και εγκληματικό να το αγνοήσουμε».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της στην εξωτερική της πολιτική και ότι οι βασικές της γραμμές παραμένουν ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Για την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, σχολίασε ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση».

Καθοριστικές οι εκλογές

Οπως είπε, καθοριστικές για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι οι εκλογές στην Τουρκία: «Υπάρχει άτυπη κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών που μπορεί μετεκλογικά να οδηγήσει σε προσπάθεια επανέναρξης σοβαρού διαλόγου για να βρούμε λύση στη διαφορά μας».

«Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να συζητήσει με την τουρκική πλευρά με οποία κυβέρνηση επιλέξει η τουρκική κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε θα κερδίσουμε τις εκλογές, θα έχουμε κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό. Οποιος επιλεχθεί για την ηγεσία του ΥΠΕΞ θα έχει στόχο να συζητήσει με την τουρκική πλευρά», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Κίνδυνος ατυχήματος» 

Πριν τους σεισμούς, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, υπήρχε προσπάθεια δημιουργίας κατανοήσεων για το προεκλογικό διάστημα, καθώς υπήρχε κίνδυνος ατυχήματος στην προεκλογική περίοδο, ο οποίος θα έμπαινε στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε οτιδήποτε. 

«Δεν υπήρχε κλίμα για σοβαρό διάλογο, γιατί είχαμε θέσει ως βάση να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. Δεν σημαίνει ότι η Τουρκία υπέκυψε στον όρο μας, έδειξε μόνη της μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη μια πλήρη αλλαγή υποδείγματος», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας,

Για την προσφυγή στη Χάγη ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι προϋποθέτει συνεννοήσεις και κατανοήσεις. 

«Αλλαξαν όλα μετά τους σεισμούς»

«Πράγματι άλλαξαν όλα μετά τους σεισμούς», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε εξωτερική πίεση για την εξομάλυνση.

«Δεν έχω κάτι δει κάτι χειρότερο στη ζωή μου στην Αντιόχεια… Μετά την τραγική επίσκεψη είναι γεγονός ότι πράγματι άλλαξαν όλα. Η Τουρκία δεν παραβιάζει στο Αιγαίο, δεν κάνει υπερπτήσεις, δεν έχει πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο», ανέφερε ο υπουργός.

«Η απόφαση προέρχεται από την τουρκική κορυφή. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά να δείξει ότι την αντιλαμβάνεται και ότι είναι και η ίδια έτοιμη και να προσέλθει σε μια έντιμη συζήτηση» είπε.

«Με τον Τσαβούσογλου είμαι φίλος» 

Ενόψει της αυριανής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, σχολίασε ότι «είναι ο φίλος μου ο Σάμεχ Σούκρι, έχω πολλούς φίλους».

«Είναι φίλος μου και ο κ. Τσαβούσογλου. Τον ξέρω 17 χρόνια. Και στις δύσκολες στιγμές μού τα “έσερνε” μεν, αλλά στο τέλος προσέθετε “ο Δένδιας είναι φίλος μου”. Είχα και έχω πάντα την άνεση να τον καλέσω στο κινητό του. Τον έχω καλέσει. Υπήρξε μια τεράστια δυσκολία τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απαγόρευσε κάθε επαφή μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο», αποκάλυψε. 

Κύπρος και Ιμβρος

Για την Κύπρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά» η οποία θα αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σημείωσε ο υπουργός.

Αν συμβεί κάτι στην Κύπρο, είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα, όπως και η Τουρκία φαντάζομαι, συζήτα πάντα με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ιμβρο, λέγοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πηγαίνει κάθε 10 χρόνια στην Ίμβρο. Θα ήθελα να είμαστε μαζί στον Επιτάφιο».

«Είχαμε αμέριστη διευκόλυνση των τουρκικών αρχών για να πάω. Η Τουρκία θέλησε να βοηθήσει, όχι να εμποδίσει το ταξίδι μου» διευκρίνισε.  

Πηγή kathimerini

 


Σχόλια