Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές στην Τουρκία: Κάλπες στην κόψη του ξυραφιού

Η εκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία συνεχίζεται με τους δυο βασικούς μονομάχους Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να είναι πολύ κοντά (βάσει των προβληματικών και όχι ιδιαίτερα επαρκών δημοσκοπήσεων), ενώ αν δεν αλλάξουν δραματικά οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, είναι πάρα πολύ πιθανό να υπάρξει και επαναληπτικός γύρος προεδρικών εκλογών, δυο εβδομάδες μετά τις 14 Μαΐου.

Και αυτό γιατί ο Μουχαρέμ Ιντζέ (τρίτος υποψήφιος, προερχόμενος από το Λαϊκό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP) συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 5-6%, περιπλέκοντας αρκετά τα πράγματα. Αναφορικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα ΑKP του Ερντογάν φέρεται να προηγείται όλων των άλλων κομμάτων, αν και τα ποσοστά του είναι χαμηλότερα εκείνων που έλαβε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκτίμηση

Πάντως αίσθηση προκαλεί η -μέχρι σήμερα- ηρεμία του Ερντογάν ενώ ο υποψήφιος της εξακομματικής αντιπολιτευτικής ομάδας της «Εθνικής Συμμαχίας» δεν εμφανίζεται να είναι το πρόσωπο που θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στον επί -σχεδόν- 20 χρόνια Τούρκο ηγέτη (άσχετα αν ο τελευταίος έχει κουράσει τον κόσμο, η οικονομία δεν είναι επί χρόνια σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ οι πρόσφατοι σεισμοί διεύρυναν ως ένα βαθμό τα πολλαπλά προβλήματα). Παράλληλα, οι Κούρδοι δεν έχουν -μέχρι σήμερα- ξεκάθαρη γραμμή.

Την ίδια στιγμή, απέναντι στη χώρα μας οι σχέσεις εμφανίζουν βελτίωση, ανεξάρτητα κάποιων εκρηκτικών και αναθεωρητικών τηλεοπτικών δηλώσεων του υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «αδιευκρίνιστων νήσων». Σε ήρεμες… συχνότητες κινείται και ο υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενισχύοντας την τάση για ισχυρές συνεργασιακές διμερείς στρατιωτικές σχέσεις με την Ελλάδα, τις οποίες επιθυμούν η Αμερική, η Ευρώπη και η Ατλαντική Συμμαχία για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν με το «TCG Anadolu»

Η Αγκυρα έθεσε επίσημα σε λειτουργία το πολυαναμενόμενο μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της, ενισχύοντας τις ναυτικές της ικανότητες και καθιστώντας τη χώρα ένα από τα λίγα κράτη στον κόσμο με αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής. Εχοντας οριστεί να είναι η ναυαρχίδα της Τουρκίας, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων «TCG Anadolu» αντιπροσωπεύει ένα σύμβολο στον «Αιώνα της Τουρκίας», όπως αρκετά αλαζονικά ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή παράδοσης στην Κωνσταντινούπολη. Περισσότερο από το πρώτο «αεροπλανοφόρο» της Tουρκίας, το πλοίο θα είναι επίσης το πρώτο σκάφος στον κόσμο που θα φιλοξενεί στο κατάστρωμα κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Το “TCG Anadolu” είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο στον κόσμο στο κατάστρωμα του οποίου τα UAV θα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το σκάφος θα φιλοξενεί πολλά από τα επανδρωμένα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Τουρκίας.

Προδιαγραφές

Βασισμένο στο μοντέλο της ναυαρχίδας της Ισπανίας, «Juan Carlos I», το «TCG Anadolu» είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο τύπου αποβάθρας ελικοπτέρων προσγείωσης (LHD). Εχει μήκος 231 μ. (758 πόδια), πλάτος 32 μ. και εκτόπισμα 27.436 τόνων. Εχει μέγιστη ταχύτητα περίπου 21 κόμβων, εμβέλεια 9.000 ναυτικών μιλίων και μπορεί να λειτουργεί στη θάλασσα για 50 ημέρες. Το πλοίο παραγγέλθηκε το 2015, ναυπηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2019. Τα εγκαίνιά του ήταν προγραμματισμένα για το 2021 αλλά καθυστέρησαν (όπως ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι) λόγω της πανδημίας COVID-19. «Το TCG Anadolu έχει τις δυνατότητες να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου» είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «Θα μπορέσουμε να μεταφερθούμε γρήγορα σε περιοχές κρίσης με αυτό το πλοίο». Το συγκεκριμένο πλοίο δεν είναι για θάλασσες όπως το Αιγαίο, αλλά η Αγκυρα φιλοδοξεί να αναπτύσσει δυνάμεις ευρύτερα και να επιδεικνύει επιρροή και διακλαδική ισχύ στον Αραβικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, στη Μεσόγειο και σε ασκήσεις περιμετρικά της Αφρικής.

Το σύστημα S-400 «φρέναρε» τα F-35

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε για πολλοστή φορά ως «ιστορικό» γεγονός ότι η εξωτερική εξάρτηση της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα μειώθηκε στο 20% το 2022, από 80% στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το «TCG Anadolu» προοριζόταν αρχικά να λειτουργεί σαν παρόμοια αμφίβια πλοία επιθετικού προσδιορισμού και αποστολών καθώς και να μεταφέρει στόλο ελικοπτέρων και μαχητικών σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL), όπως η παραλλαγή F-35B της Lockheed Martin δηλαδή του αεροσκάφους stealth πέμπτης γενιάς.

Ωστόσο, οποιαδήποτε τέτοια προοπτική δεν ευδοκίμησε μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και το πολυεθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της απόφασης της Αγκυρας να αποκτήσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400 το 2019. Μέχρι εκείνη τη χρονιά, η Τουρκία είχε συνεισφέρει 1,4 δισ. δολ. στο πολυεθνικό πρόγραμμα και είχε προγραμματίσει να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη F-35 μακροπρόθεσμα αλλά η στροφή του Ερντογάν προς τη Μόσχα και οι περιβόητοι S-400 συνέδραμαν στο να μην υλοποιηθεί τελικά η συμμετοχή της Τουρκίας στο συγκεκριμένο πολυεθνικό πρόγραμμα (παρά το γεγονός ότι στο Εσκί Σεχίρ και στη Μαλάτεια κατασκευάζονταν πολλά από τα επιμέρους τμήματα του F-35). 

Πηγή eleftherostypos

 


Σχόλια