Ράδιο Βήτα Chatbox

Αλλαγή προέδρου: ο φερετζές του κόμματος Κασιδιάρη για να μπει στη Βουλή

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αναλαμβάνει την ηγεσία του κόμματος «Έλληνες» του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, σε μια προσπάθεια του τελευταίου να παρακάμψει το μπλόκο της Βουλής στο κόμμα του.

Παραδίδει τα ηνία της ηγεσίας του κόμματος «Έλληνες» ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης σε μια προφανή προσπάθεια να παρακάμψει το μπλόκο της βουλής στο κόμμα του και να συμμετέχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επικεφαλής αναλαμβάνει ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος πέρυσι ίδρυσε τον πολιτικό φορέα «ΕΑΝ», που κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς, όπως δήλωσε ο ίδιος επιβεβαιώνοντας την είδηση που είχε κυκλοφορήσει την πρωταπριλιά με πολλούς να ελπίζουν ότι πρόκειται για ψέμα λόγω της ημέρας, και κάποιους άλλους να τη χρησιμοποιούν υφαίνοντας επικίνδυνα σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση τον λόγο για το αν ακροδεξιά μορφώματα με Κασιδιάρηδες ή αντιΚασιδιάρηδες θα εισαχθούν στη Βουλή τον έχει η Δικαιοσύνη, καθώς στις 5 Μαΐου το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να αποφασίσει ποια κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και μπορούν να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο (5019/2023), απαγορεύεται σε κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν έχει ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως είναι η περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη. Ο τελευταίος έχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Δεν είμαι αντι-Κασιδιάρης

Την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος «Έλληνες» του Κασιδιάρη επιβεβαίωσε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Ωστόσο, χαράσσοντας προφανώς και τη γραμμή που θα ακολουθήσει στις 5 Μαΐου στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου θα εκπροσωπήσει το κόμμα- υποστηρίζει ότι με τον καταδικασμένο Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη δεν είχε μέχρι πρότινος προσωπικές επαφές.

«Όντως ισχύει. Έχει δρομολογηθεί. Χρειάζεται κάποιες διαδικασίες, καταστατικές διαδικασίες του κόμματος αυτού, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Και εν συνεχεία, αφού το καταστατικό το καταθέσω και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά θα είμαι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πρόεδρος», είπε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος (OPEN).

Ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, ο οποίος είναι και επικεφαλής του πολιτικού κόμματος ΕΑΝ (η κατάθεση της σχετικής αίτησης έγινε στις 14/2/2022) με σύνθημα: «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα», επισήμανε ότι ο ίδιος θα υποβάλλει τη δήλωση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την άδεια για συμμετοχή των «Ελλήνων» στις εκλογές, ενώ παράλληλα θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο προΐσταται ο Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος.

Ο Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι, με τον καταδικασμένο πρώην χρυσαυγίτη δεν είχε, μέχρι πρότινος, προσωπικές επαφές. «Άνθρωποι οι οποίοι ήσαν στο δικό μου κόμμα που μένουν στην περιοχή Πεντέλης, συζήτησαν “καφενειολογικώς” στην αρχή, με κάποιους που ανήκουν στο κόμμα του κ. Κασιδιάρη. “Καφενειολογικές” συζητήσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν, αφού ακολούθησε και ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την κάθοδο του κόμματος αυτού στις εκλογές. Ήρθαν λοιπόν οι συζητήσεις σε μία συμφωνία. Ποια είναι αυτή; Να αναλάβω εγώ πρόεδρος του κόμματος και να εφαρμόσω αυτά τα οποία διακηρύττω με το κόμμα ΕΑΝ».

Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με καταγωγή από το χωριό Κέρτεζη των Καλαβρύτων και μέλος πολύτεκνης οικογένειας με μακρά παράδοση στη Δικαιοσύνη, πιστεύει πως το κόμμα «Έλληνες» θα βρίσκεται μεταξύ των ψηφοδελτίων και πως ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι κανονικά υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, παρά τον νόμο 5019/2023 που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές, εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη. 

Πηγή in.gr

 

Σχόλια