Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσίπρας: Μονόδρομος η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για ήττα Μητσοτάκη

Το μήνυμα πως μόνο με την καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε εκ νέου από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας.

Χθες εγκρίθηκε το σύνολο των ψηφοδελτίων εκτός του Επικρατείας (το οποίο είναι αρμοδιότητας του προέδρου) στα οποία και πάλι πάντως υπάρχουν εκκρεμότητες (περίπου 35 κενές θέσεις) είτε γιατί κάποιες υποψηφιότητες δεν έχουν κλείσει ακόμη, είτε γιατί κάποιες είναι μεταξύ των εκπλήξεων που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Μεταξύ των κενών θέσεων κι εκείνη της Ειρήνης Αγαθοπούλου βουλεύτριας του Κιλκίς η οποία αποσύρθηκε θέτοντας ζητήματα ηθικής τάξης για την συμμετοχή στο ίδιο ψηφοδέλτιο του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς και επιχειρηματία, προερχόμενου από το ΚΙΝΑΛ Παύλου Τονικίδη.

Τον τόνο στην χθεσινή συνεδρίαση έδωσαν αφενός οι 6 υποψηφιότητες για την αυτοδιοίκηση, τις οποίες η ηγεσία επέλεξε να αναδείξει, αλλά και τα κεντροδεξιά ανοίγματα.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το κόμμα ετοιμάζεται παράλληλα με τις βουλευτικές και για τις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές, ανακοίνωσε τη στήριξη στον μπασκετομπολίστα Νίκο Παππά για τον Δήμο της Αθήνας, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη στον Δήμο Πειραιά, τον Βασίλη Αϊβαλή, Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου στον Δήμο της Πάτρας, τον Ανδρέα Παχατουρίδη στον Δήμο Περιστερίου, τον Απόστολο Καλογιάννη στον Δήμο Λάρισας και τον Δημήτρη Τραπεζιώτη μάχιμο δικηγόρο, στον Δήμο Αγρινίου.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης ο οποίος είναι και νυν δήμαρχος και αποτελεί ουσιαστικά «θεσμό» στο Περιστέρι καθώς έχει επανεκλεγεί 5 συνεχόμενες φορές – «πατριάρχη της Αυτοδιοίκησης» τον αποκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας – είχε στο παρελθόν τη στήριξη της ΝΔ. Ταυτόχρονα χτες έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής, στις βουλευτικές εκλογές. Αν και η υποψηφιότητά του φημολογούνταν εδώ και μήνες η Κουμουνδούρου δεν άνοιγε τα χαρτιά της όλο αυτό το διάστημα.

Αν και είναι για διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις η μία στην Αυτοδιοίκηση η άλλη στις εθνικές εκλογές, οι δύο αυτές υποψηφιότητες που έγιναν γνωστές την ίδια μέρα, σηματοδοτούν άνοιγμα του κόμματος στους δυσαρεστημένους και αγανακτισμένους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που μεταξύ άλλων επιδιώκει να προσελκύσει η Κουμουνδούρου.

Από την άλλη, άνοιγμα στα αριστερά φαίνεται να επιχειρείται με την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, ο οποίος θεωρείται πως κινούνταν κοντά στο ΚΚΕ και έτσι εκτιμάται ότι στην κάλπη θα «τραβήξει» στήριξη και από εκείνο το κομμάτι ψηφοφόρων, πέραν του ευρύτερου κοινού στο οποίο είναι συμπαθής.

 

Καθαρή νίκη

Κατά την ομιλία του στην χθεσινή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα υπέρ της ανάγκης να είναι νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική αλλαγή και την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.

Σημείωσε προς τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα διπλό καθήκον σε αυτή τη μάχη, πέρα από το να οργώσει ουσιαστικά την Επικράτεια:

-Να αναδείξει το πρόγραμμά του στον κόσμο που λέει «ως εδώ» και να τον πείσει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς

-Να πείσει ότι προϋπόθεση για αυτή την πολιτική αλλαγή είναι μόνο μία: Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είπε: συνιστά αντικειμενικά την ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη, δίνει σαφή και αυστηρή εντολή σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, εδώ και τώρα, χωρίς τις περιπέτειες της αλυσίδας εκλογικών αναμετρήσεων που προτείνει και επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα σημείωσε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ο μόνος δρόμος για την πολιτική αλλαγή με μια «κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα διαθέτει μια ευρύτατη κοινωνική στήριξη» αλλά και ο μόνος δρόμος για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Τα μηνύματα για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να διαμορφώσει την εντύπωση ότι δεν είναι απλώς αρνητική εξέλιξη η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αδύνατη, εφόσον τα κόμματα στα οποία απευθύνεται αρνούνται τη συνεργασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως θεωρεί λογική την στάση των κομμάτων αυτών και τα όσα λένε προεκλογικά καθώς οι εκλογές είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, από την άλλη υπογράμμισε πως όσοι εστιάζουν σε αυτό το ζήτημα παραβλέπουν ότι μεταξύ της προεκλογικής περιόδου και της μετεκλογικής μεσολαβεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, δηλαδή οι εκλογές και η ψήφος του κυρίαρχου λαού που θα δώσει την λαϊκή εντολή.

Και τότε, «αν έρθει αυτό το αποτέλεσμα, αν διαμορφωθούν οι συνθήκες με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και σε επίπεδο αριθμών» διερωτήθηκε «ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος, είναι αυτή που θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση, για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, και να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και την ίδια» οδηγώντας σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η ΝΔ αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές για τον ελληνικό λαό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο Τσίπρας μιλώντας στην «Καθημερινή» διαβεβαίωσε πως το προσκλητήριο για συνεργασία απευθύνεται σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, άρα και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εν τούτοις στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι ουσιαστικά η πρόσκληση αφορά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο άλλα κόμματα έχουν διαμηνύσει με ισχυρό τρόπο την άρνησή τους. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη ως πρώην κόμμα εξουσίας που επιδιώκει να «ανανήψει» και επιθυμεί να έχει ρόλο ρυθμιστή, λέει ότι θα συνεργαστεί απλώς επιχειρεί να θέσει όρους ώστε να μην φαίνεται ουρά κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Επομένως το πιο πάνω μήνυμα που επαναλαμβάνεται διαρκώς, (αναφέρθηκε και κατά την ομιλία στον Πύργο Ηλείας την Παρασκευή) απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην Χαριλάου Τρικούπη.

«Ο φράχτης στον Έβρο θα διατηρηθεί αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό»

Εν τω μεταξύ στην συνέντευξη προς την «Καθημερινή» της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας «φώτισε» ακόμη ένα σημείο σε σχέση με τις προθέσεις του για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση με την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και συγκεκριμένα για τον φράχτη στον Έβρο.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν χρειάζεται ή όχι η επέκταση του φράχτη αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πατριδοκαπηλία σημείωσε πως ο φράχτης, «μπορεί να συμβάλλει σε ορισμένα σημεία στον Έβρο», αλλά «δεν είναι η λύση στο μεταναστευτικό», ενώ «δημιουργεί επιπλέον θέματα που αφορούν τον έλεγχο του ελληνικού εδάφους μεταξύ του φράχτη και των ελληνοτουρκικών συνόρων». «Προφανώς και θα τον διατηρήσουμε» είπε στη συνέχεια, αλλά «δεν θα μείνουμε σε αυτό».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει «την προστασία των συνόρων μας στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με μια νέα Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου που θα διαμοιράζει με δίκαιο και αναλογικό τρόπο τους αιτούντες άσυλο, με νόμιμες οδούς επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ε.Ε. Και με μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία που να εξασφαλίζει με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία θα κάνει το παν για αντιμετώπιση των διακινητών και θα δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. 

Πηγή topontiki

Σχόλια