Ράδιο Βήτα Chatbox

Λούκα Κατσέλη: «Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι εθνική ανάγκη» (Βίντεο)

«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους είναι εθνική ανάγκη» διαμήνυσε η Λούκα Κατσέλη κατά την τοποθέτησή της στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας της Επαγγελματικής Στέγης και της Αγροτικής γης. Όπως τόνισε, ευθύς εξαρχής «συνέδεσε το όνομά της με ένα νόμο και με τη δυνατότητα του οφειλέτη να επανεκκινήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα και να ρυθμίσει το χρέος του».

Ξεκινώντας την ομιλία της, τόνισε: «Συναγωνιστές, σύντροφοι παλαιοί και νέοι», μέσα σε χειροκροτήματα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστέριου και πρόσθεσε: «Τα έφερε έτσι η ζωή που για 13 χρόνια συνέδεσα το όνομά μου με ένα νόμο και έναν αγώνα για την επικράτηση του δικαιώματος στη στέγη. Ένα κοινωνικό δικαίωμα που είναι μια αναφαίρετη αξία για τη δυνατότητα ενός οφειλέτη να ξαναξεκινήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα κάτω από καθεστώς αξιοπρεπούς διαβίωσης και τη δυνατότητα να μπορέσει να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τα παιδιά μας».

Και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είμαι εδώ σήμερα για να στηρίξω αυτή την πρωτοβουλία, που ελπίζω, όπως είπε και ο πρόεδρος, να αποτελέσει την αφετηρία, το πρώτο νομοθέτημα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει στις 21 Μαΐου», είπε η Λούκα Κατσέλη, εισπράττοντας ένα νέο θερμό χειροκρότημα.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε η κ. Κατσέλη: «Αυτή τη στιγμή η ρύθμιση των χρεών είναι εθνική ανάγκη. Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ανατροφοδοτούνται και έχουν ξεπεράσει αθροιστικά τα 700 δις. Να θυμίσω όταν ξέσπασε η κρίση ήταν κρίση δημοσίου χρέους και αντανακλούσε την αδυναμία της παραγωγικής βάσης. Από το δημόσιο χρέος πήγαμε στο ιδιωτικό χρέος» ενώ σημείωσε: «Σήμερα γίνεται το αντίθετο, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους οδηγεί στασιμότητα στην οικονομική δραστηριότητα που με τη σειρά του διευρύνει το δημόσιο χρέος».

Επίσης, τόνισε ότι: «το ζήτημα της υπερχρέωσης και η αντιμετώπισή του είναι βαθύτατα πολιτικό, δεν είναι τεχνοκρατικό. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να δούμε το θέμα της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική: ανάπτυξη και διαχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Και φτάνουμε τώρα στη διαχείριση του ίδιου του ιδιωτικού χρέους. Αγαπητές φίλες και φίλοι, αν θέλουμε η χώρα να μη βρεθεί ξανά ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών, αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά της τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, είναι εθνική ανάγκη να ρυθμιστεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και κυρίως το ιδιωτικό χρέος. Γι’αυτό αυτή η πρόταση είναι εθνική αναγκαιότητα. Είναι τόσο σημαντική. Πιστεύω ότι το κόμμα από το οποίο προέρχομαι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι σε θέση να στηρίξει μία τέτοια πρόταση».

Επιπροσθέτως έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχουν προϋποθέσεις προκειμένου να υλοποιηθεί μία βιώσιμη πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους, τόνισε: «αν υπάρχει πολιτική βούληση, αν και οι δυσκολίες είναι πολλές εντούτοις, αν υπάρξουν αποφασισμένοι άνθρωποι, αν γίνουν παρεμβάσεις με διαφάνεια, οι προϋποθέσεις υπάρχουν».

«Νομίζω ότι σήμερα αποδεικνύουμε ότι υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις», είπε μέσα σε θερμό χειροκρότημα και υπογράμμισε: «Γι’αυτό είμαστε όλοι εδώ. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, είναι ανηφορικός και θέλει γερό στομάχι και πίστη ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα».

Εν κατακλείδι, εξέφρασε την εξέφρασε την ελπίδα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του, το πρώτο νομοθέτημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο «την επανεκκίνηση της οικονομίας, την βιώσιμη ανάπτυξη, την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη».

Πηγή documentonews

Σχόλια