Ράδιο Βήτα Chatbox

Μητσοτάκης: Εμείς μιλάμε για το μέλλον, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το 1981

Βλέποντας τη στρατηγική του να αποδίδει και να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, με την «ψαλίδα» να ανοίγει και πάλι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στο τελευταίο κρίσιμο δεκαπενθήμερο με την ψυχολογία ανεβασμένη αλλά και τα διλήμματα πιο έντονα.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο «εμφύλιος» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ο γνήσιος εκφραστής του Ανδρέα Παπανδρέου και οι καταγγελίες μεταξύ Τσίπρα-Βαρουφάκη αναδεικνύουν ανάγλυφα την περιπέτεια μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε τρεις πυλώνες

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να κινείται πάνω σε τρεις πυλώνες:

* Ο πρώτος, ότι η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να μπει σε μια περιπέτεια από μια κυβέρνηση-«κουρελού» εξαιτίας μιας πολιτικής τερατογένεσης ή μιας κυβέρνησης που θα είναι έρμαιο ισορροπιών.

* Ο δεύτερος, ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου θα είναι αυτή που θα κρίνει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. και το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Για αυτό και θα συνεχίσει την «επιχείρηση» κατά των ψηφοφόρων του… καναπέ. Στόχος να ενταθούν τα μηνύματα και τα διλήμματα προς αναποφάσιστους, απέχοντες, αλλά και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την τακτική του Ανδρουλάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που την ώρα που κάνει επίθεση πλέον στον Νίκο Ανδρουλάκη, συνεχίζει τα ανοίγματα σε ψηφοφόρους του Κέντρου τονίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση μπορεί να είναι από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα.

* Ο τρίτος, το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πολίτες θέλουν μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν και όχι μέτρα που ακούγονται ευχάριστα μεν, αλλά δεν πείθουν ότι μπορούν να εφαρμοστούν.

Χαρτογράφηση

Πάντως στο Μαξίμου μελετούν τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας «χαρτογραφώντας» τις περιοχές που θα δώσουν την αυτοδυναμία, αλλά και εκείνες που η Ν.Δ. μπορεί να περάσει μπροστά. Η Αττική θα είναι το «κλειδί» των κινήσεων, αλλά η εκτίμηση στη Ν.Δ. είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να κερδίσει σε αυτές τις εκλογές νομούς τους οποίους είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπως το Ρέθυμνο και το Λασίθι στην Κρήτη ή η Αρτα στην Ήπειρο, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και η Β’ Πειραιώς.

Θετικό αφήγημα

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να κάνει φυγή προς τα εμπρός προβάλλοντας το θετικό αφήγημα μιας νέας τετραετίας, εάν οι πολίτες του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ζητά. Αυτό το έκανε χθες εμφανές στην περιοδεία του σε Αμαλιάδα, Πύργο, αλλά και στην Πάτρα, όπου μίλησε. «Τις επόμενες μέρες θέλω να μιλήσουμε μόνο για το μέλλον. Εμείς έχουμε σχέδιο. Εχουμε πρόγραμμα. Μακάρι να έχουν οι αντίπαλοί μας το θάρρος να αντιπαρατεθούμε επί προγραμματικών δεσμεύσεων. Να κοστολογήσουμε τις προτάσεις μας, να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά μπορούν να κινηθούν εντός των ορίων της οικονομίας και ποιοι ξανακάνουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που έκαναν το ’14», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:  «Τσακώνονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και το τι έγινε το 1981. Τους λέω, εμένα με ενδιαφέρει τι γίνεται το 2023, τι γίνεται γι’ αυτά τα νέα παιδιά. Πώς θα βελτιωθούν οι μισθοί, πώς θα πέσουν οι φόροι, πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα στηριχθούν οι αγρότες, πώς θα έχουμε καλύτερα νοσοκομεία, πώς θα έχουμε καλύτερα σχολεία, αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Ας τσακώνονται αυτοί για το παρελθόν, δεν πειράζει, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον, και θα μιλάμε με έργα και όχι με λόγια».

Μοναδική λύση

«Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε συμπράξεις δήθεν προοδευτικών που θα παρακάμψουν την εντολή του ελληνικού λαού και θα ξαναφέρουν στο τραπέζι αυτούς οι οποίοι θέλουν να αντικαταστήσουν τα ευρώ σας με “Δήμητρες” είναι να είναι πανίσχυρη η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 21ης Μαΐου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, κ. Μητσοτάκης ξέκοψε με νόημα όλα τα σενάρια για «επιστράτευση» βουλευτών από άλλα κόμματα σε περίπτωση που, μετά από δεύτερες εκλογές, τα «κουκιά» στη Βουλή δεν βγαίνουν.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί την Εύβοια, ενώ την Κυριακή θα συζητήσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. σε εκδήλωση στην Ελευσίνα με εργαζομένους και επιχειρηματίες.

Δέσμευση για αύξηση μισθών κατά 25%

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις προτάσεις του, επεσήμανε:

«Είναι δέσμευσή μου να αυξήσουμε τους μισθούς κατά 25% την επόμενη τετραετία. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950. Γιατί εμείς πήγαμε τον κατώτατο από τα 650 στα 780 ευρώ. Μπορούμε να πετύχουμε και αυτό το στόχο.

Και επειδή ακούω πολλά για τους συνταξιούχους και για το ΕΚΑΣ, θυμηθείτε λίγο ποιος έκοψε το ΕΚΑΣ, ποιος τσάκισε τις συντάξεις. Εχει όνομα αυτή η “σφαγή” των συνταξιούχων: Γιώργος Κατρούγκαλος και Αλέξης Τσίπρας. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.

Εμείς τι κάναμε για τους συνταξιούχους; Από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν πράξη. Για πρώτη φορά αυξήθηκαν οι συντάξεις έως και 8%. Κάποιοι, αρκετοί, οι οποίοι είχαν προσωπική διαφορά, δεν είδαν αυτές τις αυξήσεις. Εμείς, όμως, τι κάναμε για την προσωπική διαφορά; Εμείς είπαμε, πολύ ωραία, υπάρχει πρόβλημα με την προσωπική διαφορά, ειδικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε εκείνους τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά με έκτακτη βοήθεια, έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά με τις μελλοντικές αυξήσεις των συντάξεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πηγή eleftherostypos

 

Σχόλια