Ράδιο Βήτα Chatbox

Πώς εξηγεί ο Γιαννούλης τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Γιαννούλης, επιχειρώντας να εξηγήσει το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου και της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Πέρα από τα λάθη πολιτικού αφηγήματος και αυτού που εκπέμφθηκε στις δημόσιες συζητήσεις, υπήρξε έντονο το στοιχείο του φόβου, της τρομοκράτησης των πολιτών περί Μητσοτάκης ή χάος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα». Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως γίνεται «χρυσός χορηγός» της κυβέρνησης προοπτικής Μητσοτάκη. Υποστήριξε δε για τις νέες εκλογές ότι: «Είναι μάχη νίκης και όχι ήττας», «δεν πάμε για να χάσουμε».

Τα επιχειρήματα των κομμάτων

Πιο αναλυτικά, ο Τάσος Γαϊτάνης,  σημείωσε πως  «Ο στόχος μας από την αρχή ήταν η αυτοδυναμία, όχι γιατί είμαστε ΝΔ και θέλουμε να κερδίζουμε και να είμαστε αυτοδύναμοι, αλλά γιατί η αυτοδυναμία εξυπηρετεί καλύτερα την σταθερότητα της χώρας. Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ,  συνεπάγεται μία ισχυρή Ελλάδα. Όλα τα κόμματα ξεκινάνε από το μηδέν και η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια. Διεκδικούμε να πάρουμε ένα υψηλό ποσοστό που θα «κλειδώσει» την αυτοδυναμία».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιαννούλης, ανέφερε ότι «ο κόσμος δεν εμπιστεύτηκε. Εμείς πιστεύουμε ότι πέρα από τα λάθη που έγιναν, λάθη πολιτικού αφηγήματος κι αυτού που εκπέμφθηκε στις δημόσιες συζητήσεις, υπήρξε έντονο το στοιχείο του φόβου και της τρομοκράτησης των πολιτών περί «Μητσοτάκης ή χάος» που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε ένα αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα».

 Και συμπλήρωσε: «Ξεχνάμε όμως κάτι, τα προβλήματα δεν άλλαξαν. Κι επειδή η προεκλογική εκστρατεία στην δημόσια σφαίρα έγινε με όρους μίας ατζέντας που μόνο στα προβλήματα των πολιτών δεν ακουμπούσε, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε τον πήχη ξανά ψηλά, τον πήχη της νίκης, μετά την πρώτη αυτοκριτική και την αποτίμηση των εκλογών που έγιναν. Τα προβλήματα των πολιτών είναι εκεί κι εμείς δίνουμε απαντήσεις προγραμματικές». Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως γίνεται «χρυσός χορηγός» της κυβέρνησης προοπτικής Μητσοτάκη.

Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε σχετικά με το πού βάζει το κόμμα του τον πήχη στις επόμενες εκλογές της 25 Ιουνίου.

«Είχαμε μία σημαντική άνοδο για εμάς, καθώς πρόκειται για πάνω από 40% του προηγούμενου εκλογικού μας αποτελέσματος. Δεν έχουμε ταβάνι σε αυτή την διαδικασία, θέλουμε να πάμε όσο καλύτερα γίνεται».

Οι στόχοι

Ερωτηθείς ο κ. Πάνας ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Αυτή την στιγμή έχουμε διμέτωπο. Υπάρχουν ψηφοφόροι που επέλεξαν την Ν.Δ. που είναι κεντρώοι και τους κάνουμε ένα κάλεσμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο για να δυναμώσουμε και να έχουμε μία ισχυρή αντιπολίτευση. Το πρόβλημα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μετά από μία εβδομάδα ενός εκλογικού αποτελέσματος αυτού του είδους, συνεχίζει να κάνουμε αξιολογήσεις και να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χρυσός χορηγός αυτής της διαδικασίας». Ολοκληρώνοντας την τελική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Έχουμε μπροστά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου κι αυτό που ζητάμε από τους πολίτες είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, η χώρα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη από ισχυρή αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του ο Τάσος Γαϊτάνης κάλεσε τους πολίτες να λάβουν υπόψη τις πολιτικές διαφορές: «Υπάρχουν και οι πολιτικές διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τους νόμους για την αξιολόγηση, δεν έχει εγκρίνει τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα λάβουν υπόψιν οι συμπολίτες μας».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  μίλησε για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του: «Αλλαγές ή προσαρμογές δεν αλλοιώνουν τον βασικό νόημα του προγράμματός μας. Είναι μάχη νίκης κι όχι ήττας η μάχη που δίνουμε, για να έχει ο λαός φθηνότερο ψωμί, για να μην βλέπει κάθε μέρα ανατιμήσεις που πηγαίνουν στις τσέπες μίας ολιγομελούς ομάδας επιχειρηματιών. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα και θα παλέψουμε, όποιες κι είναι οι αντιξοότητες, όπου θα προτείνουμε σταθερές λύσεις για να φύγουμε από την Ελλάδα των επιδομάτων, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής». 

Πηγή in.gr

 

Σχόλια