Ράδιο Βήτα Chatbox

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Μπήκαμε στη β’ φάση του πολέμου

Στη δεύτερη φάση του πολέμου περνά το Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου σε διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου.

«Αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου. Ισραηλινοί στρατιώτες και διοικητές βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, διαμήνυσε πως οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς θα συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος σε όσους κατηγορούν το Ισραήλ. επεσήμανε πως: «Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές», και κάλεσε τον πληθυσμό της Γάζας να μετακινείται σε περιοχές που είναι ασφαλείς.

«Ο πόλεμος μέσα στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τον λαό της ως ασπίδα», σημείωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυποργός διαμήνυσε πως «Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε. Θα είναι η νίκη του καλού εναντίον του κακού».

Επιπλέον, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «υπαρξιακή πρόκληση» για το Ισραήλ τη νίκη επί της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε για άλλη μία φορά ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως «κέντρα διοίκησης».

Αναφερόμενος στο Ιράν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι αναμίχθηκε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, όμως είπε η Τεχεράνη «χρηματοδοτεί τη Χαμάς», εξηγώντας ότι «το 90% του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Χαμάς προέρχεται από το Ιράν».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στο βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς και υποδομές του έχουν καταστραφεί.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς. 

Πηγή topontiki


Σχόλια