Ράδιο Βήτα

Ελαιόλαδο: Τιμές - ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο

Οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ισπανία θα παραμείνουν σε επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, μετά από ξηρασία που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας για δεύτερη συνεχή χρονιά, δήλωσε η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Η παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 αναμένεται να είναι περίπου ένα τρίτο κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μειώνοντας την προσφορά και ανεβάζοντας τις τιμές.

Η Ισπανία είναι ο κορυφαίος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, παρέχοντας περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που την καθιστά σημείο αναφοράς για τις διεθνείς τιμές του ελαιολάδου.

«Δεν αναμένω ότι οι τρέχουσες υψηλότερες τιμές θα προχωρήσουν περισσότερο από ό, τι είναι αυτή τη στιγμή, αλλά αναμένουμε τις τιμές να χαλαρώσουν για τους καταναλωτές από τον Ιούνιο του 2024», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deoleo Ignacio Silva σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας επιχειρηματική εκδήλωση λιανοπωλητή στη Μαδρίτη.

Πόσο αυξήθηκε η τιμή για το ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διπλασιάστηκε στην Ισπανία από την αρχή του έτους, φτάνοντας τα 8,10 ευρώ ανά κιλό το πρώτο εξάμηνο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι τιμές είναι 155% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

Στα σούπερ μάρκετ, η τιμή για ένα μπουκάλι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 76% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της Nielsen.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένει ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 765.300 μετρικούς τόνους στη συγκομιδή 2023-2024, από 663.000 τόνους το 2022-2023 όταν η παραγωγή μειώθηκε στο μισό, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα τρίτο κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας.

Η Deoleo, η οποία διαχειρίζεται εμπορικά σήματα όπως η Bertolli και η Carbonell, είναι πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ότι η νέα συγκομιδή που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου θα μπορούσε να φτάσει τους 800.000 μετρικούς τόνους εάν υπάρξουν περισσότερες βροχοπτώσεις την άνοιξη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των αγροτών. 

Πηγή newsbomb

 


Σχόλια