Ράδιο Βήτα Chatbox

Χεζμπολάχ: Θα αναμειχθεί ενεργά στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ;

Με τον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ να μετράει πια 25 μέρες και τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται από το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην δεύτερη φάση του πολέμου εντείνοντας τις επιχειρήσεις του μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνονται οι ανησυχίες μήπως διαχυθεί η ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Βασικός φόβος είναι ο ρόλος του Ιράν καθώς υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τόσο τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Γάζα, όσο τη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης και τις εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Συρίας και Ιράκ. Όλες αυτές οι ένοπλες ομάδες έχουν προχωρήσει για επιθέσεις κατά του Ισραήλ στη διάρκεια της σύγκρουσης, οι οποίες το Ισραήλ θεωρεί ότι πραγματοποιούνται κατόπιν εντολών του Ιράν.

Η πιο δραστήρια ομάδα μέχρι στιγμής είναι η Χεζμπολάχ καθώς επιδίδεται σε καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τον ισραηλινό στρατό, αν και σε σημαντικό βαθμό είναι συγκρατημένες, στοχεύοντας κυρίως απομονωμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο πύραυλος εδάφους-αέρος που εκτόξευσε για να καταρρίψει ένα ισραηλινό drone που εντοπίστηκε στα νοτιοανατολικά του χώρας. Για μερίδα αναλυτών αυτή η κατάρριψη υποδηλώνει ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται επίσης για μια νέα φάση στις επιθέσεις της, ενισχύοντας την ανάμειξή της στον πόλεμο και «ανοίγοντας» το εύρος των στόχων της.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Amwaj.media, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής της δύναμης Quds, των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν) βρίσκεται στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου, για τον συντονισμό μεταξύ των συμμάχων.

Βέβαια, πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Amwaj αναφέρουν ότι ενώ η δύναμη Quds συντονίζει τους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή σε μια «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων», ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει την εξουσία να αποφασίζει για τις επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ.

Στο ίδιο πνεύμα είναι η εκτίμηση του Τρίτα Πάρσι, εκτελεστικού προέδρου του Quincy Institute for Responsible Statecraft. Όπως σημειώνει, αν και οι Ιρανοί αξιωματούχοι εκφράζονται ανοιχτά κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζαότι το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να εμπλακεί στον πόλεμο.

Διακρίνει όμως μια ανησυχητική εξέλιξη. «Φοβάμαι ότι η Χεζμπολάχ, και μέσω αυτής, το Ιράν, μπορεί να νιώσουν υποχρεωμένοι να παρέμβουν», εξήγησε μιλώντας στο Al Jazeera.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς έχει ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ και περισσότερη δραστηριότητα κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ. Όσο περισσότερο φλέγεται αυτό το μέτωπο, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους Ισραηλινούς –τουλάχιστον από τη σκοπιά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ– να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα.

«Αυτό δεν θα γίνει για να σώσουν τη Χαμάς, αλλά για να σώσουν τον εαυτό τους. Εάν το Ισραήλ καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς, θα αλλάξει η ισορροπία στην περιοχή και η Χεζμπολάχ θα φοβηθεί ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ενδέχεται να επεκτείνουν τον πόλεμο στον Λίβανο και το Ιράν».

«Αυτός ο φόβος μπορεί να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να παρέμβει για να αποτρέψει το Ισραήλ από το να πετύχει τους στόχους του στη Γάζα, προκειμένου να αποτρέψει το Ισραήλ να προχωρήσει αργότερα στον Λίβανο».

Μόλις εμπλακεί «σοβαρά» στον πόλεμο η Χεζμπολάχ, θα υπάρξει «μεγάλη πίεση» στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να ανεβάσει το επίπεδο πίεσης στο Ιράν ως απάντηση, εκτίμησε επίσης. 

Πηγή naftemporiki

Σχόλια