Ράδιο Βήτα

Eurostat: Ουραγός η Ελλάδα στην απασχόληση σε τομείς υψηλής τεχνολογίας

Αν και οι τομείς υψηλής τεχνολογίας θεωρούνται βασικοί μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικότητας, παρέχοντας συχνά καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση ακόμη.

Το 2022 περίπου 9,8 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 4,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ενωση, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Οσον αφορά την εκπροσώπηση των δύο φύλων, οι άνδρες αποτελούν λίγο πάνω από τα δύο τρίτα (67,2%) του συνόλου. Το χαμηλότερο ποσοστό στη γυναικεία εκπροσώπηση καταγράφεται... στη Θεσσαλία.

Πρωταθλήτριες Γαλλία και Ισπανία

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι πρωτεύουσες της Γαλλίας και της Ισπανίας κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό ατόμων που απασχολούνται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, 420.000 και 289.000, αντίστοιχα. Ακολουθούν τρεις περιφέρειες, όπου απασχολούνται  περισσότερα από 200 000 άτομα στους συγκεκριμένου τομείς: Oberbayern στη νότια Γερμανία, Lombardia στη βόρεια Ιταλία και Cataluña στην ανατολική Ισπανία.

Ουραγός η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης φιγουράρει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε πέντε περιφέρειες λιγότερα από 3.000 άτομα απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας: η νοτιοϊταλική περιφέρεια Molise και τέσσερις ελληνικές περιφέρειες - Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησος, Ηπειρος και Στερεά Ελλάδα.

Το μερίδιο των γυναικών

Οι γυναίκες αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο (32,8%) του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στους τομείς υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ το 2022, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται σε ελληνική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο των γυναικών κυμαίνεται από 50,2% στην ουγγρική περιφέρεια Nyugat-Dunántúl έως 8,3% στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Η Nyugat-Dunántúl ήταν η μόνη περιφέρεια στην ΕΕ  όπου υπήρχαν περισσότερες γυναίκες από άνδρες που απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Τα επόμενα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης καταγράφηκαν στην ιταλική περιφέρεια Marche (48,6%) και στην ουγγρική Észak-Magyarország (48,1%). 

Πηγή imerisia

 


Σχόλια