Ράδιο Βήτα Chatbox

Μ.Ανατολή : Ελπίδες για παράταση της κατάπαυσης πυρός

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας, διανύει σήμερα την τέταρτη και τελευταία ημέρα της, με φόντο συνομιλίες για την παράτασή της, σενάριο που προβλεπόταν στη συμφωνία.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, προσκείμενη στη Χαμάς, εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Από την Παρασκευή μέχρι χθες Κυριακή αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.

Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.

Φόβοι για νέα εμπλοκή με την ανταλλαγή ομήρων - κρατουμένων

Στο μεταξύ, μετά τη μετ' εμποδίων διαδικασία του Σαββάτου, για την ανταλλαγή αιχμαλώτων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους, νέες ανησυχίες έχουν εγείρει Ισραήλ και ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των ισραηλινών στρατιωτών και των κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι Καταριανοί μεσολαβητές συνεργάζονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις. «Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες. Οι Καταριανοί συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το λύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Η διαδικασία που έχει τηρηθεί κατά τις προηγούμενες τρεις ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, είναι ότι το Ισραήλ υπέβαλε τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων γυναικών και εφήβων που θα αποφυλακίσει και η Χαμάς τα ονόματα των Ισραηλινών αμάχων ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους, τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους.

Χθες βράδυ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λεωφορεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) μετέφεραν στη Ραμάλα και στην Μπεϊτούνια αποφυλακισθέντες, τους οποίους υποδέχθηκαν πλήθη, ανεμίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης, της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

«Αισθάνομαι χαρούμενος και ταυτόχρονα θλιμμένος για το αίμα των μαρτύρων μας. Θλίβομαι για τους μάρτυρές μας αλλά χαίρομαι για τη νίκη της αντίστασής μας», είπε στην Μπεϊτούνια ο Γιάζαν Σαμπά, νεαρός κρατούμενος που αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της ανακωχής.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την επίθεση της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου. Η πολιτική προστασία στη Γάζα κάνει λόγο για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν την Κυριακή ήταν κοριτσάκι τεσσάρων ετών, με αμερικανική υπηκοότητα, το μικρό όνομα του οποίου είναι Αμπιγκέιλ. Το παιδί έμεινε ορφανό στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου και είχε γενέθλια ενώ κρατείτο από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση.

Τονίζοντας πως θέλει κι εκείνος την παράταση της ανακωχής - όπως άλλωστε έχει κάνει και η γαλλική κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο μικρό κορίτσι: «Έχει υποστεί φρικτό ψυχικό τραύμα», είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθσε ότι η Αμπιγκέιλ είδε τους γονείς της να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια της.

«Δεν έχει πια γονείς, όμως όλη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της. Θα τη φροντίσουμε», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον κ. Μπάιντεν.

Η ρήτρα που προέβλεπε την παράταση της ανακωχής είναι μεν «ευλογία», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, όμως «έχω επίσης πει πως μετά τη συμφωνία θα επιστρέψουμε στον σκοπό μας: να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εγγυηθούμε ότι η Λωρίδα της Γάζας δε θα είναι πια αυτή που ήταν», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισ. ευρώ), διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ως «τη νίκη». Έκανε τη δήλωση αυτή στη βόρεια Γάζα, όπου πήγε —για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακο το 2005— να επιθεωρήσει στρατιώτες.

Επιτροπή Κρατουμένων: Τι απέγιναν οι Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου;

Η Επιτροπή Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έχει συλλάβει περίπου 100 κατοίκους της Γάζας, επισημαίνοντας ότι φοβάται τα χειρότερα για τους Παλαιστίνιους αυτούς, για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει ταυτότητες, πού βρίσκονται, ούτε τις κατηγορίες με βάση τις οποίες συνελήφθησαν.

«Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει πόσους ανθρώπους έχει συλλάβει στη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα», δήλωσε ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Επιτροπής. «Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν αφού συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ενημερωθήκαμε (από το Ισραήλ) μία φορά στη διάρκεια του πολέμου για 105 συλλήψεις, αλλά χωρίς καμία λεπτομέρεια για την τύχη αυτών των ανθρώπων. Η απουσία ενημέρωσης για τον αριθμό (των συλληφθέντων) και η απουσία επικοινωνίας, μάς κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να έχει κάνει ό,τι θέλει με εκείνους, ακόμη και να τους έχει σκοτώσει», κατήγγειλε ο Φαρές, σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει μάταια πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές.

Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο».

Στη διάρκεια των επτά εβδομάδων του πολέμου και των τεσσάρων ημερών εκεχειρίας «οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει ανθρώπους» που περπατούσαν προς τα νότια στον δρόμο Σαλαχεντίν. Ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός μέσω του οποίου το Ισραήλ επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινούνται προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς ο ισραηλινός στρατός τους έχει ζητήσει να απομακρυνθούν από το βόρειο, επεσήμανε ο ΟΗΕ.

Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι έχουν καταγγείλει στα Ηνωμένα Έθνη ότι ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει στον δρόμο αυτό σημείο ελέγχου εξοπλισμένο με κάμερες αναγνώρισης προσώπου, τις οποίες χειρίζονται στρατιώτες από απόσταση.

Εκεί ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι έχει παρατηρήσει να περνούν «οικογένειες που χωρίστηκαν». Τουλάχιστον «ένα παιδί αναγκάστηκε να περάσει από το σημείο ελέγχου μόνο του μετά τη σύλληψη του πατέρα του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας νοσηλευτής του, ο Ραμαντάν Χόσου, που κατάγεται από τη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συνελήφθη στον δρόμο που οδηγεί προς νότο.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «είπαν σε αυτόν που βρισκόταν μπροστά μου: "κάνε στροφή και πήγαινε εκεί". Στη συνέχεια, είπαν και σε εμένα "πήγαινε εκεί". Με ανέκριναν, μας έγδυσαν και μας οδήγησαν σε φυλάκιο του στρατού και στη συνέχεια σε άρμα μάχης. Δύο στρατιώτες με συνόδευαν και φορούσα χειροπέδες», διηγήθηκε ο Χόσου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Σαχάρ Άουαντ, μια εκτοπισμένη κάτοικος της Γάζας, δήλωσε στο AFP ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν τον γιο της Μοχάμεντ στη νότια έξοδο της πόλης της Γάζας στις 12 Νοεμβρίου, «Τον άφησαν ελεύθερο έπειτα από εννέα ημέρες», αφού «υπέστη βασανιστήρια», κατήγγειλε.

Ελλιπής η ανθρωπιστική βοήθεια, ούτε φθάνει παντού

Την ίδια ώρα και μολονότι η ανακωχή προσέφερε μια ανάπαυλα στους κατοίκους της Γάζας, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Κατά την ίδια πηγή, από την Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του UNRWA, Αντνάν Αμπού Χάσνα, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν φθάσει σε ορισμένους τομείς «ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα».

«Μιλάνε για παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων, αλλά είμαι στο πρατήριο καυσίμων εννιά ώρες κι είναι ακόμα κλειστό», διαμαρτυρόταν χθες στη Χαν Γιούνις ο Μπιλάλ Ντιάμπ, κάτοικος της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, που χαρακτηρίζει το βόρειο τρίτο του θυλάκου εμπόλεμη ζώνη, είχε ήδη διατάξει επανειλημμένα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει και απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της παύσης των επιχειρήσεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις του, χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπάθησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στον βορρά κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης πυρός.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια, κάτοικοι κινούνταν χθες μέσα σε σύννεφα σκόνης, ανάμεσα σε σωρούς υπολειμμάτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατέγραψαν κάμερες του AFP.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ· η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Στα νοσοκομεία, στο νότιο τμήμα του θυλάκου, συνεχίζουν να εισάγονται πολλοί τραυματίες που διακομίζονται σ’ αυτά από το βόρειο, όπου σχεδόν όλες οι δομές υγείας έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν. 

Πηγή efsyn.gr

Σχόλια