Ράδιο Βήτα Chatbox

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κούρεμα έως 28% για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες

Σε ισχύ μπαίνουν οι νέες διατάξεις του εξωδικαστικού, με τις οποίες θεσμοθετείται μεγαλύτερη έκπτωση που φτάνει το 28% της αρχικής οφειλής και επιτόκιο εξυπηρέτησης μειωμένο στο 3% για τα τρία πρώτα χρόνια για τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού.

Με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, όσοι ρυθμίζουν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών θα πετυχαίνουν μεγαλύτερη έκπτωση της οφειλής μέσω της αλλαγής του αλγορίθμου υπολογισμού του ρυθμιζόμενου ποσού, από τον οποίο αφαιρούνται κάποια έξοδα διαχείρισης που δεν υπάρχουν πλέον λόγω ολοκληρωμένης ψηφιακής εξέτασης των αιτήσεων.

Επίσης όσοι ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών θα έχουν ένα μεγάλο κέρδος στο επιτόκιο της δόσης τους από το 6% (Euribor + 2,5%) που είναι σήμερα, ενώ υπάρχει και μια προσαύξηση 3% για μη εξασφαλισμένες οφειλές που φτάνει το επιτόκιο ακόμη ψηλότερα. Από το ύψος αυτό η διάταξη αυτή μειώνει την επιτοκιακή επιβάρυνση στο 3% για τα πρώτα 3 χρόνια της ρύθμισης. Η παρέμβαση αυτή απορροφά την επιπλέον επιβάρυνση που έχει φέρει η αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα επιτόκια να μειωθούν ξανά. Μετά την τριετία αναμένεται το επιτόκιο εξυπηρέτησης να διαμορφωθεί κοντά στο 4%.

Με δεύτερη ΚΥΑ των δύο υπουργών λύνεται και το θέμα των «κληρονόμων οφειλών», οι οποίοι έως τώρα δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν μέσω του εξωδικαστικού. Πλέον και για αυτή την κατηγορία θα μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές σε Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ), αλλά και τον ιδιωτικό τομέα από πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές.

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό, υπενθυμίζεται πως ο Νόμος 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» προβλέπει ακόμη ότι:

  • Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγορίθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).
  • Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή.
  • Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου νόμου (5072/2023), ακολουθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024 η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers. Συγκεκριμένα, οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών). Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

12.025 ρυθμίσεις έως τέλος του 2023

Μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο κούρεμα οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς. 

Πηγή eleftherostypos

 

Σχόλια