Ράδιο Βήτα Chatbox

Αγριεύει η κόντρα αγροτών - κυβέρνησης: Συλλαλητήριο στην Καρδίτσα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στη Καρδίτσα, όπως αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε την Τρίτη (30.1.2024) στον Παλαμά - Κλείνουν συμβολικά τη νέα εθνική οδό στον Πλατύκαμπο σήμερα στις 4 το μεσημέρι.

Να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους σήμερα στην Καρδίτσα αποφάσισαν οι αγρότες στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά.

Παράλληλα, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό. Συλλαλητήριο από τους Θεσσαλούς αγρότες έχει προγραμματιστεί και το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, η απόφαση είναι «στις 4 νωρίς το απόγευμα να κλείσουν οι δρόμοι από τα μπλόκα, να υπάρξει μία συντονισμένη κίνηση ως κλιμάκωση αυτής της κινητοποίησης για να φανεί ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα απέναντι στην κυβέρνηση». Στον Πλατύκαμπο αναμένεται αναδιάταξη των τρακτέρ επί της οδού Βόλου, ενώ αναμένεται οι αγρότες να ανέβουν πεζοί στην Εθνική Οδό αποκλείοντας την συμβολικά για 10 λεπτά.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα των αγροτών και ανακοίνωσε ότι το ποσό της πρώτης αρωγής για τους αγρότες της Θεσσαλίας ανεβαίνει ως τις 5.000 και τις 10.000 ευρώ, με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο διερευνάται το ενδεχόμενο στήριξης για το αγροτικό πετρέλαιο. Και ο κ. Μητσοτάκης χθες άνοιξε «παράθυρο» για την πιθανότητα επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες και για το 2024, λέγοντας ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα ανεβούν με τα πόδια στον Ε65 στις 4.00 το απόγευμα, ώρα που θα οργανωθούν συμβολικοί αποκλεισμοί και στα άλλα μπλόκα, ενώ στις 6.00 το απόγευμα αγρότες με τρακτέρ θα κινηθούν σε κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει τα εξής:

-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).

Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ

-ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας. 

Πηγή newsbomb


Σχόλια