Ράδιο Βήτα Chatbox

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική μουρμούρα για απουσία από κρίσιμα μέτωπα, αρρυθμίες και δημοσκοπήσεις

Εν μέσω εσωκομματικής μουρμούρας για υποτονικότητα και απουσία πολιτικού σχεδιασμού αλλά και ανησυχίας μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις συνεδριάζει την Πέμπτη το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως η ατζέντα σχετίζεται με ζητήματα προετοιμασίας του 4ου Συνεδρίου στις 23 – 25 Φεβρουαρίου (πχ ορισμός του εκλογικού μέτρου για την ανάδειξη αντιπροσώπων).

Εκτιμάται όμως ότι θα τεθούν και προβληματισμοί για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το νέο κύμα μετρήσεων της κοινής γνώμης που χτύπησε νέα καμπανάκια στην Κουμουνδούρου, αλλά και τις αντιπολιτευτικές αρρυθμίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών Νίκος Παππάς, τονίζει την ανάγκη για «οργανωμένη εξωστρέφεια» ενώ χθες σε συνέντευξή του (Ναυτεμπορική TV) φάνηκε να επισημαίνει προς την ηγεσία τα ελλείμματα του κόμματος. Είπε καταρχάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την φθορά της κυβέρνησης, δεν έχει καταφέρει να περάσει στην συνείδηση του κόσμου ως «εναλλακτική» που μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή.

Σημείωσε δε πως «χρειαζόμαστε και οργανωμένη εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος, να δείξουμε – διότι κακά τα ψέματα βγαίνουμε από μία περίοδο μεγάλων δυσκολιών ως χώρος – ότι έχουμε τρόπο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου πιο συστηματικά». Τόνισε επίσης πως χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των στελεχών, αλλά και «ιεράρχηση στα μέτωπα τα οποία ανοίγουμε».

Στο επίπεδο των πρωτοβουλιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει την παρουσίαση των 29 think tanks από την περασμένη εβδομάδα, αλλά προς το παρόν τα «αποκαλυπτήρια» των δύο πρώτων (Παιδείας και Έρευνας και τεχνολογίας) δεν έχουν γίνει ακόμη ενώ και η καμπάνια για την ακρίβεια που έχει προαναγγελθεί από τις Σπέτσες και μετά, δεν έχει ξεκινήσει.

Προβληματισμός για τον συντονισμό

Οι «γκρίνιες» συνεχίζονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα «πολιτικό κέντρο» τύπου «πρωινού καφέ», που θα αντιμετωπίζει σε ημερήσια βάση τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, και κάποιοι παρατηρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει «απών» και με χαμηλά αντανακλαστικά σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών έναντι των οποίων η κυβέρνηση καταφεύγει σε συκοφαντίες και αυταρχισμό. Η δε Πολιτική Γραμματεία που έχει αναγορευθεί σε πολιτικό κέντρο, έχει να συνεδριάσει από τις 12 Ιανουαρίου, όταν εκφράστηκε η διαφωνία Πολάκη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (μία μέρα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής).

Μάλιστα χθες, κεντρική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη σχετικά με την αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες της Θεσσαλίας δεν υπήρξε, παρά μόνο από τον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Κόκκαλη, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του το απόγευμα, αρκετές ώρες μετά την πρωινή ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά, χωρίς ιδιαίτερες αιχμές για την κυβερνητική πολιτική και την στάση απέναντι στους αγρότες.

Οι 8 προτάσεις για τους αγρότες

· Κατάργηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο και μείωση ΦΠΑ στο 6% από το 24%

· Πλαφόν στα 7 σεντς ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα

· Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων

· Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων.

· Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, και έγγειο κεφάλαιο το οποίο έχει επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες. Σε συνδυασμό με την δέσμευση ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος

· Να γίνουν επιτέλους τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα, στη Θεσσαλία

· Επανασχεδίαση της ΚΑΠ, καθώς η ΝΔ έχει αφαιρέσει 240 εκ. ευρώ από τη βασική ενίσχυση, δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών παραγωγών.

· Ρύθμιση των οφειλών των αγροτών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

Περιοδεία σε Θεσσαλονίκη – Δυτική Μακεδονία

Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει τις συναντήσεις με Πρέσβεις, μετά τις επαφές που είχε χθες με τους Πρέσβεις της Κύπρου, της Γαλλίας και της Παλαιστίνης. Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με τη ΓΣΕΕ αλλά και με το σωματείο των εργαζόμενων Τουρισμού – Επισιτισμού, ενώ το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί την έκθεση Agrotica στην Θεσσαλονίκη και στη συνέχει θα επισκεφθεί την Καστοριά. Την Κυριακή θα μεταβεί στην Κοζάνη για το πρώτο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα ανοίξει με ομιλία του. 

Πηγή topontiki

 

Σχόλια